2024. április 25., csütörtök

Legtöbb helyen befejeződött a búzavetés

Végéhez közeledik a búza vetése Szerbiában. A tervezett 600 000 hektáros területből eddig mintegy 500 000 hektáron már befejeződött a vetés. Vukosav Saković, a Žita Srbije a gabona- és olajnövény-termelői társulás elnöke a Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a tervezett szántóterületek mintegy 90 százalékát Vajdaságban vetették be. Közép-Szerbiában a folyamat kicsit késik azokon a területeken, ahol a kukorica helyére búzát vetnek, mivel a betakarítás az idén kissé nehézkesebben halad.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

– Az idén nagyobb az érdeklődés a búza vetése iránt, mint tavaly. Ez annak tudható be, hogy az ár magasabb volt a betakarítás során. A kilogrammonkénti ára jelenleg is 21 dinártól 21,50 dinár, tehát körülbelül egy dinárral magasabb, mint a nemzetközi búzapiacon – nyilatkozta Saković.

Emiatt az árkülönbség miatt jelenleg gyenge a szerbiai búzaexport. Ez valószínűleg még egy ideig befolyásolja az árakat, és hozzájárul csökkenésükhöz is. A termelők közül sokan késleltetik az átadást. Arra számítanak, hogy a búza ára 23 dinárra emelkedik, mivel az idén már volt egy időszak, amikor kilója a 22,50 dinárt is elérte.

– Az eladóknak joguk van a lehető legmagasabb árat kérni a termésükért, néha megvárják az emelkedést, de megesik az is, hogy végül csalódniuk kell, mert áresés következik be – mondta Saković.