2024. április 24., szerda

Drága búza, olcsó liszt!

A zentai Žitoprometben a gabonapiac megnyugvására és a liszt árának növekedésére számítanak

A búza ára szeptember végén, október elején váratlanul gyors növekedésnek indult a terménytőzsdéken. November elejére valamelyest mérséklődött ez az ár, de még mindig a sokéves átlag felett alakul a kenyérgabona ára.

Most jött el a legkedvezőbb pillanat a betárolt kenyérgabona értékesítésére

Most jött el a legkedvezőbb pillanat a betárolt kenyérgabona értékesítésére

Mivel magyarázható a búza jelentős drágulása, amit nem követett a liszt ára? – kérdeztük Predrag Đurovićtól, a zentai Žitopromet igazgatójától.
– A búza tőzsdei ára Szerbiában október elején 18 dinárról váratlanul 22,5 dinárra ugrott. Racionális magyarázattal nem tudott senki sem szolgálni, annál is inkább, mert csakúgy mint idehaza, külföldön is elég jól termett. A kukorica betakarítása idején soha nem tapasztal árnövekedést ért el a tengeri. A gabonaárak ilyen arányú megnövekedésére minden bizonnyal kihatott a világban jelenleg uralkodó vírusos járványhelyzet is, amikor is szemtanúi lehettünk a járvány kezdetén kialakult pánikszerű élelmiszer-halmozásnak, amit mi a malomban alig győztünk liszttel követni. Többszörösére nőtt a fogyasztás, mindenki igyekezett a családjának bekészíteni valamennyi tartalékot az alapvető élelmiszercikkekből.
A vírushelyzettel kapcsolatban a kukorica különösen keresett árucikk, mivel ebből az ipari növényből nagy mennyiségben állítanak elő bioetanolt. Az alkoholtartalmú fertőtlenítőszerekből óriási mennyiség fogy a világban. Napjainkban az egyik legjobb üzletnek számít a fertőtlenítőszerek gyártása és forgalmazása.
A tőzsdei árak októberben három hét után kezdtek csillapodni, csökkent a kukorica és a búza ára is. A búza ára a hét elején 21–21,5 dinár környékén alakult, de ez még mindig jelentékenyen magasabb az aratáskor kialakult árnál, amely 18 dinár körül volt. A további ármozgásokat nehéz megjósolni. A jelenleg is fokozódó járványhelyzetben szinte lehetetlen bármit előre megjósolni. Tény, hogy idén azok jártak jobban, akik aratáskor nem adták el azonnal a termést, hanem csak tárolásra szállították be a Žitopromet silóiba.

Az járt jól, aki várt a búza eladásával

Az járt jól, aki várt a búza eladásával

Mi a Žitoprometban a búzaár megnyugvása után módosítottuk, növeltük a felvásárlási árat. A magántermelők, a földművesek által tárolóinkban aratáskor, szeptember 1-jéig elhelyezett és még nem értékesített búza kilójáért 20,70 dinárt fizetünk forgalmi adóval együtt. Ebből már levontuk a tárolás és a gabona kezelési és tisztítási költségeit. A jogi személyek, szövetkezetek búzájáért 20,50 dinárt fizetünk, plusz forgalmi adó. A napokban sokan éltek a lehetőséggel, és nem várnak tovább a búza eladásával, hiszen a gabona ára megindult lefelé, tehát most jött el a legkedvezőbb pillanat a betárolt kenyérgabona értékesítésére. A malom, a tésztagyár és a pékségünk nyersanyagszükséglete biztosítva van a jövő évi aratásig.

Fog-e drágulni a liszt is?

– A magas búzaárat sajnos nem követte a liszt árának emelkedése. Az év elejei roham után, amikor alig győztük a piacot liszttel ellátni, a második félévben megfordult a helyzet. A fogyasztóknál felhalmozott liszt miatt a piacon túlkínálat jelentkezett. Ebben a helyzetben a kenyérliszt ára augusztusban és szeptemberben katasztrofálisan alacsony volt, 22,50–23 dinárért lehetett eladni. A Žitopromet számára az aratáskor felvásárolt búza a szállítási és egyéb költségekkel 18,60 dinárt tett ki. Az ebből a búzából előállított lisztet 22 dinárért eladni kész ráfizetés.
Ez az állapot majdnem három hónapig tartott, amit nagy nehezen vészeltünk át, hiszen jövedelmet gyakorlatilag nem tudtunk megvalósítani ebben az időszakban. A termelést nem lehetett leállítani. A külső szemlélőnek úgy tűnhet, hogy liszt helyet inkább a búzát kellett volna jó áron eladni, nem pedig lisztté őrölni. De ezt nem tehettük meg, mi októberben is ötezer tonna búzából őröltünk lisztet, aminek nagy részét leszállítottuk a kereskedelmi láncoknak. Ebből a lisztből láttuk el a pékséget és a tésztagyárat, amely havi 550–600 tonna tésztafélét készít.

Predrag Đurović igazgató

Predrag Đurović igazgató

Az utóbbi időben ugyan növekedett a kenyérliszt ára, de ez a 26 dináros ár az előállítási költségek ismeretében még mindig elmarad a búza árától. A liszthez hasonlóan a kenyér árára sem hatott ki különösebben a drága búza. A szomszédos országokban viszont a kenyér a gabonához hasonló arányban emelkedett. Amennyiben végre stabilizálódik a búza ára a terménytőzsdén, reményeink szerint lehetőség lesz a kenyérliszt gyári árának 1,5–2 dináros emelésére.
Az olcsó liszt értékesítése nyomán keletkezett jövedelemkiesést részben pótolta a takarmányliszt, népszerű nevén a vörösliszt árának emelkedése, ami jelenleg 16,50–17 dinár kilónként. Ennek köszönhető, hogy a Žitopromet eddig megúszta érzékenyebb veszteségek nélkül a gabonaárak nagymérvű ingadozását – foglalta össze a gabonapiac kiszámíthatatlansága nyomán kialakult helyzetet a Žitopromet vezetője.