2024. április 25., csütörtök

Múzeumok Éjszakája szerény keretek közt

Májusban mindenki lelombozódott, amikor kiderült, hogy a járványhelyzet miatt országszerte, így Zentán is elmaradnak a Múzeumok Éjszakájának rendezvényei, amikor is a Városi Múzeumban egy képzőművészeti kiállítás megnyitóját tervezték. Pejin Attila, az intézmény vezetője szerint a kiállítás megrendezése egyéb nehézségekbe is ütközött, és az akkor aktuális járványhelyzet is közbeszólt. Ekkor európai szinten született egy döntés, hogy november 14-én rendezzék meg az eseményt.
– Így a bajba jutott némi öröm, mivel ezen a napon emlékezünk meg néhai Ács József vajdasági magyar képzőművész születésnapjáról, ami a mi és a topolyaiak kezdeményezésére a vajdasági magyar képzőművészet napja is – világított rá Pejin Attila, aki elmondta, hogy a most is aktuális helyzet ellenére a nyáron sikerült megrendezni a Zentai Művésztelepet is, ahonnan meglepő módon elég könnyű volt begyűjteni az itt készült munkákat, így az ezekből összeállított kiállítást nyitják meg szombaton 18 órakor a Múzeumok Éjszakája keretében.

A múzeum vezetője elmondta azt is, hogy a helyzetre való tekintettel sajnos az ilyenkor hagyományos gyermekprogramok elmaradnak, de a kiállítást mindenképpen megnyitják.
– Egyrészt a vajdasági magyar képzőművészet napja, Ács József születésnapja miatt is, ugyanakkor a mindenkori művésztelepek szervezőinek és résztvevőinek is tartozunk ezzel, s a Múzeumok Éjszakája sem múlhat el e nélkül – hangsúlyozta Pejin Attila, aki elmondta azt is, hogy akár közönség nélkül is megnyitják a kiállítást, még ha nem is szeretnék, hogy így történjen.
A kiállítás megnyitóját követően a zEtna holdudvarához tartozó irodalmárok felolvasóestje következik 19 és 20 óra között. A szervezők arra kérik a közönséget, hogy védőmaszkot mindenképpen viseljenek, és az egymás közötti távolságot is tartsák be. Az érdeklődők a kiállítást jövő év januárjának végéig tekinthetik meg, és időnként tárlatvezetés is lesz.