2024. március 29., péntek

Elmarad a szilveszteri buli a Szabadság téren

Egyre több a fertőzött a városban

Miloš Vučević polgármester tegnap kijelentette, hogy a városban folyamatosan nő a koronavírussal fertőzöttek száma, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne kelljen elrendelniük a rendkívüli helyzet bevezetését.

Újvidék polgármestere elmondta azt is, hogy nincs ok a pánikra, de komolyan kell venni a rendkívüli intézkedéseket. Hozzátette, a vírusra csak a védőoltás nyújthat igazi ellenszert, és amint kifejlesztenek egy biztonságos vakcinát, ő lesz az első, aki felveszi azt.
– Tisztában kell lennünk a jelenlegi helyzettel, a fertőzöttek száma folyamatosan nő, a kórházi kapacitások végesek, az egészségügyi rendszer nem képes ellátni mindenkit abban az esetben, ha ez így folytatódik – mondta Vučević.

A városban egyre rosszabb a járványügyi helyzet, de egyelőre nem vezetik be a rendkívüli helyzetet. A kávézók és klubok továbbra is nyitva maradnak

A városban egyre rosszabb a járványügyi helyzet, de egyelőre nem vezetik be a rendkívüli helyzetet. A kávézók és klubok továbbra is nyitva maradnak

A polgármester felhívást intézett a polgárokhoz, amelyben arra kér mindenkit, ne szervezzenek nagy bulikat, esküvőket, legyenek türelmesek!
Újvidéken az idén elmarad a hagyományos, szilveszteri buli a központban, de az ünnepi világítást természetesen elhelyezik.
– Arra törekszünk, hogy a városban ne kelljen rendkívüli helyzetet elrendelnünk. Be kell tartanunk az orvosok által ajánlott védőintézkedéseket, de egyúttal a város gazdaságának a működésével is foglalkoznunk kell, nem zárhatunk be mindent – magyarázta a polgármester. Hozzátette: a nagybefektetők közül senki sem mondta le a beruházásokat Újvidéken, az év végéig két nagy vállalat (egy japán és egy német) dönthet úgy, hogy a székvárosban nyitja meg üzemrészlegeit.
A városban közben megkezdődtek a munkálatok az Újvidék–Belgrád gyorsvasút megépítésén, ha elkészül, akkor az ígéretek szerint vonattal gyorsabb lesz a közlekedés a két város között, mint személygépkocsival.

A polgármester kitért azokra a sajtóhíresztelésekre is, amelyek szerint elkészült az Újvidék a víziváros elnevezésű projekt. Elmondta, nem létezik ilyen projekt, de sajnálatos, hogy sokan a város fejlődése ellen tevékenykednek.
– Egy olyan területről van szó a Duna mellett, amely teljesen elhagyott, rendezetlen, kihasználatlan. Biztos vagyok abban, hogy ha azok, akik folyamatosan kritizálják a városi hatalmat, ha pozícióban lennének, ezt a projektet fejlesztenék elsősorban – véli Vučević.

A polgármester elítélte az városban firkált antiszemita graffitit, amelyen dr. Predrag Kon epidemiológust érintő, sértő hangnemű üzenetek láttak napvilágot.
– Polgármesterként és emberként is mélységesen megrázott a sértő, antiszemita hangú falfirka, amely napjaink talán legnagyobb hősét, dr. Predrag Kont és a zsidó hitközséget vette célba. Hiszem, hogy ez egy beteg egyén agyából pattant ki, egy olyan személytől ered, aki ilyen, szégyenletes módon isteníti a totalitarisztikus rezsimeket és a holokausztot. Teszi ezt Újvidéken, amely különösen sokat szenvedett a fasizmus ideje alatt, és amely város most a toleranciáról és a békés együttélésről ismert. Követelem az illetékesektől, hogy kerítsék kézre a falfirkálót, közösségünktől pedig azt kérem, hogy egyként ítéljék el a vandalizmusnak ezen formáját, és az emberi méltóság ilyenfajta eltiprását! Legyünk egységesek Szerbia megvédésében, le a fasizmussal! – üzeni a polgármester mindenkinek.
A felirat szerzője epidemiológusunkat karóba húzná, a feliratot azonnal lemeszeltették.