2024. április 24., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Szurkolók és kapitány nélkül az Eb-ért

A koronavírus speciális helyzetet teremtett a magyar–izlandi pótselejtező előtt

Ritkán került annyira nehéz helyzetbe játékos, edző és újságíró, mint az utóbbi hetek, hónapok koronavírus sújtotta időszakában, hiszen valóban igaz az elcsépeltnek hangzó mondás, miszerint napról napra lehet csak tervezni.

A magyar labdarúgó-válogatott ma este sorsdöntő mérkőzést játszik Izlanddal, a párharc győztese kijut a 2021-es Európa-bajnokságra. Marco Rossi együttese október 8-án Bulgáriában győzött 3:1-re, a szigetországiak Romániát győzték le otthon 2:1-re, így jutottak el a döntő csatáig.

Mondhatnánk, hogy a magyar csapat a legjobb összetételben és legjobb hangulatban készül, de ezt nem állíthatjuk teljes bizonyossággal. Bár Rossi megpróbált ideális keretet hirdetni, a hétvégén kiderült, Kleinheisler László nem csatlakozhat a többiekhez, miután az Osijek középpályásának karanténba kellett vonulnia. Ezt követte egy még rosszabb hír, hogy salzburgi fertőzés miatt kérdésessé vált Szoboszlai Dominik helyzete is, végül a magyar középpályásnál negatív lett a teszt, így kedden csatlakozhatott a többiekhez Telkiben.

A stábot sem kerülte el a baj, Giovanni Constantino pályaedző dőlt ki, majd szerdán kiderült, pozitív lett Rossi koronavírustesztje is. Így minden bizonnyal a másik segítője, Cosimo Inguscio helyettesítheti majd az izlandiak ellen. Az 57 éves tréner korábban már kétszer is beugrott: 2018 novemberében Észtországot 2:0-ra (a Nemzetek Ligájában), 2019 júniusában Walest 1:0-ra (Eb-selejtezőn) győztük le az irányításával – azaz Inguscio megbízott kapitányként eddig mind a két meccsét megnyerte.

És ami még komoly hátrány: ugyan a magyar szövetség húszezer jegyet eladott, a szigorítások miatt nézők nélkül kell majd lejátszani az összecsapást.

A csapat mindössze egy sajtónyilvános napot tartott, még hétfőn, a kellő biztonsági intézkedésekkel. Szalai Attila, az Apollon Limassol védője azt mondta, a csapategység és a szervezettség hozta el az utóbbi mérkőzéseken a sikert, ezt kell folytatni Izland ellen is.

Sajnáljuk nagyon, hogy üres lelátók előtt játsszuk a mérkőzéseket, de az egészség védelme a legfontosabb. Ellenfelünk nagyon jó játékosokból áll, de meg kell mutatnunk azokat a képességeket, amelyek bennünk rejlenek. Csapategységünkkel és egyéni kvalitásainkkal megpróbálunk föléjük kerekedni. Érezzük, hogy az év legfontosabb mérkőzése előtt állunk, de ennek a nyomásnak édes tehernek kell lennie, és extra motivációt kell adnia, hogy ilyen lehetőség van a kezünkben” – nyilatkozta.

Az izlandi kapitány, Erik Hamrén optimistán várja a mérkőzést, neki egyelőre az is elég, hogy az elővigyázatosságból kihagyott Arnór Ingvi Traustasont leszámítva (a középpályás ugyan negatív, de a Malmö csapatában több társa is elkapta a vírust) minden kiszemeltje megérkezett, mindenki egészséges, és elvégezték az előre eltervezett munkát. „Több megbeszélést tartottunk, a magyarok több meccsét is kielemeztük videón, szóval elégedett vagyok” – nyilatkozta Hamrén.

A felek eddig 11 alkalommal találkoztak egymással, hétszer a magyar, háromszor az izlandi csapat győzött. Az egyetlen döntetlent a legutóbbi, 2016. június 18-ai Európa-bajnoki csoportmeccsen játszották, amikor Gylfi Sigurðsson találatát a 88. percben Birkir Már Sævarsson öngóljával sikerült kiegyenlíteni (1:1).

Izlandot közben az UEFA pénze is hajthatja, az Íslandsbanki vezető kutatója szerint a helyi labdarúgás történetében még sohasem volt ilyen értékes mérkőzés. Björn Berg Gunnarsson állítja, a közel 9 millió euróból, ami a győzelemért, pontosabban az Eb-részvételért járna, a klubok és komoly bónusz formájában a játékosok is profitálhatnának, ezért pedig már érdemes megszakadni a pályán.

Az Európa-bajnokság a jelenlegi tervek szerint 2021. június 11-én kezdődik és július 11-éig tart, és a kontinens 12 városában (többek között Budapesten) rendezik. A vírushelyzet miatt azonban lehetséges, hogy ezt át kell értékelni, az UEFA több forgatókönyvet is elképzelhetőnek tart, az oroszok pedig már állítólag jelezték is, hogy a 2018-as világbajnokság után – a meglévő infrastruktúrát felhasználva – szívesen megrendezik a tornát.