2024. március 29., péntek
NBA

Elhunyt a Celtics legendája

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Tommy Heinsohn, a Boston Celtics legendás alakja, aki játékosként, edzőként és kommentátorként a klub mind a 17 bajnoki címének részese lehetett. A Celtics közleményében kiemelte: pótolhatatlan veszteség érte a csapatot, az elmúlt 18 évben a klub vezetősége nagymértékben támaszkodott Heinsohn tapasztalatára és tanácsaira. Adam Silver, az NBA vezetője hangsúlyozta: Heinsohn a siker szinonimája volt, hiszen játékosként és edzőként is bekerült a Hírességek Csarnokába, mielőtt riporterként folytatta volna karrierjét. Hozzátette, Tommy nélkül a Celtics meccsei már nem lesznek ugyanolyanok.
Heinsohn 1956–65 között volt a Boston játékosa, a csapat ebben az időszakban nyolc bajnoki címet nyert, ő pedig négyszer volt a házi pontkirály. Hatszor választották be az All Star-csapatba játékosként, további négyszer edzőként volt az év újonca, 15-ös mezét visszavonultatta a klub, amelyben 12 194 pontot és 5749 lepattanót szerzett. Visszavonulását követően 1969–78 között a gárda edzője volt, ebben az időszakban két bajnoki címet nyertek, majd 1979-től kommentátorként maradt a bostoniak mellett.
Negyedikként választották be a Hírességek Csarnokába játékosként és edzőként is, előbbibe 1986-ban, utóbbiba 2015-ben került be.