2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Pánikvásárlás

A pánikvásárlás szó nem napjainkban jött ugyan létre, de a koronavírus-járvány alatt terjedt el a használata: Emlékeznek még a covid tavaszi első hullámára? Micsoda felhalmozási láz, pánikvásárlás lett úrra, országon világon. – A Covid–19-járvány kezdetén hazánkban is jellemző volt a pánikvásárlás, ami a védekezés szempontjából kedvezőtlen tömegjeleneteket eredményezett az üzletekben. – A pánikvásárlás elkerülése érdekében élelmiszertartalékolási útmutatót állítottak össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei.

– Beindult a koronavírus miatti pánikvásárlás Nagy-Britanniában, üresek a boltok polcai – Az angoloknál újrakezdődött a pánikvásárlás, lefosztották a boltok polcait… – A koronavírus-járvány második hullámának felerősödésével ismét feltűnt a pánikvásárlás jelensége Németországban. – Újra beindult a pánikvásárlás Olaszországban – Ragadós lehet a pánikvásárlás – A végüket járják a boltosok a pánikvásárlások miatt. – Pánikvásárlás a piacon: mindenki kávét akar, mióta bezárták az otthonába. – Az utóbbi pár hét folyamán minden magyar polgár megtapasztalhatta a pánikvásárlás áldatlan hatásait. – Itt a friss adat: a pánikvásárlások ellenére is megbillent a kiskereskedelem. – Magyarországon egy hete kezdődött az országban akkor még meg sem jelenő koronavírus miatt a pánikvásárlás. – A pánikvásárlás szinte karácsonyi költekezést hozott, a vásárolt termékkör azonban megváltozott. – Az elmúlt napokban csökkenni kezdett a „pánikvásárlás”.

A pánikvásárlás azt a cselekvést jelenti, amikor az emberek hirtelen, pánikszerűen a bennük fellépő bizonytalanság érzése miatti ijedtségtől befolyásolva vagy kedvezőtlen eljövendő eseményekre számítva szokatlanul nagy mennyiségű árut szereznek be. Ez annak érdekében történik, hogy megfelelő tartalék álljon az ember rendelkezésre, és így ne függjön az áruhiánytól vagy az áremelkedéstől. A dolog főleg élelmiszernek a vásárlására vonatkozik. Hagyományosan a vásárlási láz szókapcsolat nevezi meg a jelenséget.

A vásárlási pánik különösen Németországra jellemző, ott született hangulatos Hamsterkauf megnevezése (szó szerint ’hörcsögvásárlás’). Tudvalevő, hogy a hörcsögök ennivalót tartalékolnak télire.

A pánikvásárlás alanya a pánikvásárló: A koronavírus-járványnak köszönhetően most még több pánikvásárló akadhat, akik mindenfélét felhalmoznak már az ünnepek előtt. – Feltételezem, hogy a legtöbb pánikvásárló a kéthetes karantén fogalmából indul ki. – Hirtelen eltűntek a pánikvásárlók a magyar boltokból. – Elsírta magát egy nővér, mert a pánikvásárlók miatt a 48 órás műszakja végén nem jutott ételhez.