2024. március 28., csütörtök

AM: A külhoni gazdák számára is fontos a termelői együttműködés

A Kárpát-medence természetes egységének egyik alapja a gazdaság, és azon belül az agrárium fellendítése, a jövőben a gazdák számára egyre fontosabbá válik a termelői együttműködések erősítése – közölte az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a külhoni magyar agrárszervezetek és vállalkozók bevonásával megtartott Kárpát-haza gazdasági videókonferencián a szaktárca csütörtöki közleménye szerint.

Belánszky-Demkó Zsolt elmondta: az agrártárca olyan nemzetpolitikát folytat, amelynek középpontjában a nemzetben gondolkodás és cselekvés áll, alapvető cél a külhoni magyarság szülőföldön megtartása, gyarapodása. A fő irány a nemzedékváltás, agrármodernizáció, termelői szerveződések erősítése, precíziós gazdálkodás, agrárdigitalizáció, öntözésfejlesztés és erdősítés – tette hozzá.

Az elmúlt évtizedben az AM számos olyan komplex programot dolgozott ki, amelyek a magyar gazdák közötti határokon átívelő együttműködést szolgálják. Ilyen például a Kárpát-medencei Falugazdász Program, a gyakornokprogram, az ösztöndíjprogram, a szakképzés támogatása a felnőttek esetében is, valamint a helyi termékek erősítése és a koronavírus-járvány miatt a rövid ellátási láncok kiépítésének támogatása.

Az agrártárca fontos törekvése, hogy a Kárpát-medencén belül szorosabb kapcsolat épüljön ki a helyi vállalkozók – így különösen az agrárvállalkozók között – oly módon, hogy azok egymás beszerzési és felvevő piacai lehessenek. A térségi összefogás által erősíthető a Kárpát-medencei helyi vállalkozók függőleges irányú – az alapanyag termelőtől a feldolgozón és értékesítőn keresztül a fogyasztóig terjedő – integrációja. Ezzel egyidejűleg a kis- és középvállalkozásokat képessé kell tenni a külpiacokon való megjelenésre és helytállásra is.

A Csángó Fesztivál Alapítvány és a Jászsági Menedzser Klub Egyesület által megrendezett tanácskozáson Belánszky-Demkó Zsolt kitért arra is, hogy a következő években felértékelődik az élelmiszertermelés szerepe a nemzetgazdaságokban, s ebben kulcsfontosságú lesz a régiók együttműködése is – írta az AM.