2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Év végén érkezhet védőoltás

A szerbiai kormány egyelőre nem döntött rigorózusabb intézkedések foganatosításáról

Az Egészségügyi Világszervezet COVAX elnevezésű vakcinabeszerzési programjának keretében Szerbia feltehetőleg 1,8 millió adagnyi SARS-CoV–2 elleni védőoltást kap, kezdve már az idén év végétől a következő év végéig – közölte Aleksandar Vučić köztársasági elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mint hozzátette, ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinájából érkezik majd Szerbiába is, ám az államvezetés a kínai és az orosz féllel is tárgyalásokat folytat, valamint mindenki mással, hiszen az országnak az említettnél jóval több védőoltásra lenne szüksége. Azon lesznek, hogy a következő év januárjának a végéig legalább az egészségügyben dolgozókat, továbbá a katonaság, valamint a rendőrség kötelékében dolgozók legtöbbjét beoltsák – emelte ki Aleksandar Vučić. Az államfő elmondása szerint ezt követően első körben a súlyos krónikus megbetegedésben szenvedők, valamint a legidősebbek számára tennék elérhetővé a védőoltást és csak azután a középkorúak és a fiatalabb korosztály számára.

Aleksandar Vučić sajtótájékoztatójának folytatásában kiderült, hogy Szerbia még június végén titoktartási szerződést (non-disclosure agreement) írt alá a kínai SinoPharm gyógyszergyártóval, ám egyelőre nem történt érdemi előrelépés, majd szeptember 18-án a COVAX programhoz csatlakozó 9 gyógyszergyártóval és az Európai Unióval írtak alá szerződést, de az orosz féllel szintén titoktartási szerződést írtak alá a szerbiai illetékesek – magyarázta Aleksandar Vučić.

– Ami a szállítási dinamikát illeti, év végéig 10 ezer adagnyi vakcinára számíthatunk, 340 ezer adagnyira 2021 első negyedében, 500 ezerre az év második negyedében, 500 ezerre az év harmadik negyedében és 450 ezerre a negyedik negyedében. Azon leszünk, hogy a szállítmány, amelynek az év első negyedében kellene megérkeznie, még január végéig megérkezzék, hiszen akkor meg tudnánk ejteni a teljes egészségügy, a katonaság és a rendőrség immunizációját. Mivel a védőoltást az EU szerzi be, annyit kell tudni, hogy az AstraZeneca vakcinájáról áttértek a Pfizer-BioNTech vakcinára. Természetesen mielőtt alkalmaznánk bármelyik vakcinát, arra az illetékes szerbiai egészségügyi szerveknek is rá kell bólintaniuk, nem óhajtunk kísérletekben részt venni. Az illetékes szerbiai szervek feltehetőleg csak azt követően bólintanak rá a védőoltás megvásárlására, miután azt bejegyezik a gyártó országában – fogalmazott Aleksandar Vučić.

Az eddigi értesülések szerint a Pfizer-BioNTech vakcinát a védettség eléréséhez két dózisban kell beadni, 28 nap különbséggel. Szintén sajtóértesülések szerint az eddigi vizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy a vakcina 90 százalékban hatékony. „ A vakcinát egy eddig új, korábban más oltásoknál nem használt eljárással állították elő. A készítmény az úgynevezett hírvivő RNS-t, azaz az mRNS-t tartalmazza, nem a vírus teljes génállományát. Az mRNS megtanítja a szervezetet arra, hogy az immunrendszer a valódi vírust is felismerje és megtámadja. Az eljárás előnye, hogy a várakozások szerint gyorsabb gyártást tesz lehetővé, mint más típusú oltóanyagok”.(Webbeteg.hu) Az említett összeállításból az is kiderül, hogy a védőoltás klinikai tesztelésében résztvevő önkéntesek egy része a beadást követően átmeneti fájdalomról és lázról számolt be. Az említett védőoltás engedélyeztetésére vonatkozó kérelmet november végén tervezik benyújtani az FDA-nak, az USA gyógyszerbejegyzési ügynökségének.

Ami az aktuális mutatókat illeti, a csütörtöki járványügyi jelentés értelmében 24 óra leforgása alatt 13 008 koronavírustesztet végeztek el, ebből 3341 volt pozitív, a pozitivitás aránya 25,68 százalék. Lélegeztetőberendezés segítségére 151 személynek van szüksége. A hivatalos jelentés szerint az említett 24 óra alatt 19 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel 955-re növekedett az elhunytak száma, a halálozási arány 1,29 százalék. Jelenleg 3343 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 468 164 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 73 765 eredménye volt pozitív.

A Blic napilap értesülései szerint Belgrádban 1368 fertőzöttet jegyeztek az említett 24 órában, Újvidéken 288-at, Nišben 122-t, Pancsován 79-et, Nagybecskereken 70-et, Palánkán 40-et, Zomborban 36-ot.

Ma a rosszabbodó járványhelyzet miatt ülésezett a köztársasági egészségügyi válságstáb, ám az ülést követően hivatalos nyilatkozat nem hangzott el. Predrag Kon epidemiológus, a válságstáb tagja a Blic napilap összeállítása szerint annyit mondott később a sajtónak nyilatkozva, hogy a válságstáb egészségügyi szakértő tagjai rigorózusabb korlátozások foganatosítását javasolták az államvezetés képviselőinek, ám az ülésen egyetlen intézkedést sem fogadtak el. A B92 hírportál összeállítása szerint a Kurir Televíziónak nyilatkozó Predrag Kon kifejtette: Szerbia – Belgrádban mindenféleképpen – egyre közelebb kerül a járványügyi katasztrófához.

Lapzártánkig a szerbiai kormány nem adott hírt a jelenleg hatályosakhoz képest újabb korlátozásokról, vagy óvintézkedésekről.

Belgrádban nincsen szabad ágy

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a szerbiai kormány közleménye szerint megerősítette, hogy csütörtök reggel óta Belgrádban a kórházak COVID-részlegeiben nem áll rendelkezésre egyetlen szabad ágy sem. Mint hozzátette, akinek kórházi kezelésre van szüksége, azt Szerbia egyéb kórházaiban kaphatja meg. A miniszter szavai szerint szerdán 250 személy hagyhatta el gyógyultan a COVID-kórházakat, ám ezzel egyidejűleg 15 óráig 600 új pácienst helyeztek el.