2024. március 29., péntek

A járványhullám keresztülhúzta a turizmus gyors újjáéledésébe vetett reményeket

Az év első nyolc hónapjában átlagosan 68 százalékkal csökkent a turisztikai forgalom Európában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) értékelése szerint az ágazat 2024 előtt aligha állhat vissza a pandémia előtti időszak szintjére.

Júliusban és augusztusban a koronavírus miatt foganatosított óvintézkedések következtében némileg nőtt az utazások száma, ami azt bizonyítja, hogy az emberek továbbra is szívesen utaznak, ha a körülmények ezt megengedik – írja a Novosti.

Az őszi hónapokban ismételten felerősödő járványhullám azonban keresztülhúzta a turizmus gyors újjáéledésébe vetett reményeket. Ezenkívül a polgárok anyagi lehetőségei is gyengültek, de megingott a bizalom az idegenforgalmi irodák iránt is. A jelentés szerint soha nem tapasztalt csapás érte az ágazatot, a kontinens országai közül Ciprus és Montenegró kerültek a legsúlyosabb helyzetbe. Ciprusra 85, Montenegróba pedig 84 százalékkal kevesebb turista érkezett, mint az év azonos, egy évvel korábbi időszakában. A veszteséget illetően Románia következik a sorban 80, majd Törökország 77 százalékos forgalomcsökkenéssel.

Szerbia könnyebben átvészelte az év első nyolc hónapját, 2020 szeptemberéig 44 százalékos hiányt jegyzett, amit azzal indokolnak, hogy az óvintézkedéseken sokkal gyorsabban enyhítettek, mint más országokban.