2024. április 16., kedd

Minden alkalomra

Gyermek és felnőtt méretű jelmezeket is bérbe ad a Gyermekszínház

Legyen akár újév, farsang, húsvét, halloween, karácsony vagy születésnap, az emberek mindig találnak alkalmat arra, hogy jelmezbe bújva ünnepeljenek. Szabadkán sincs ez másképp, ki saját készítésű kosztümben jelenik meg a jeles eseményen, ki az internetről rendelve szerzi be a maga jelmezét, de olyan is akad, aki a szabadkai Gyermekszínháztól bérli azt.

Árokszállási S. Márta, a szabadkai Gyermekszínház igazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, számtalan oka lehet annak, amiért a polgárok jelmezt öltenek magukra.

– A bérlést illetően legforgalmasabb időszak általában a téli évszaktól kezdve tavaszig tart. Nem tudom, pontosan hányan kölcsönöznek jelmezt egy évben, de elmondhatom, hogy az egyik legnépszerűbb a télapókosztümünk. Ebből több darabot is tartunk a raktárunkban. Különböző vállalatok is gyakran bérelnek télapójelmezt, és vannak olyan családok is, amelyeknek férfitagjai beöltöznek, és így kedveskednek gyermekeiknek a karácsonyi időszakban. Tudvalevő, hogy bábszínházként működünk, és ezért sok bábjelmezünk van, amit előszeretettel kölcsönöznek a lakosok. Ezek mind nagy bábok, amiket magukra húzhatnak az emberek, van köztük medve, farkas, nyuszi stb. Talán ezek a legközkedveltebbek a februári farsangi időszakban. Báli ruháink is vannak, ezért a bálozós időszakban gyakran bérbe adunk belőlük. Gyermek méretű jelmezeink tárát is bővítettük, mert rájöttünk, hogy a felnőtt méretűek mellett erre is nagy igény van – részletezte az igazgató.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a szabadkaiak meglehetősen kreatívak, már meghatározott ötletekkel érkeznek a színházba, ahol az öltöztetővel közösen döntenek a jelmezek formájáról.

Az állatjelmezek iránt farsangkor nagyobb a kereslet (Fotó: Gergely Árpád)

Az állatjelmezek iránt farsangkor nagyobb a kereslet (Fotó: Gergely Árpád)

– Mindenki egyedi szeretne lenni a jelmezbálokon. Ha valaki eljön, és megnézi a kínálatunkat, akkor a látottak alapján összeállíthatja, kombinálhatja a jelmezek elemeit. Segítségükre van ebben az öltöztetőnk. Ezek a ruhaválogatások általában hangos nevetéssel, nagyon vidáman zajlanak. Előfordul, hogy olyan kompozíciók születnek ilyenkor, amilyenekre még magunk sem gondoltunk volna. Természetesen vannak olyan bérlők is, akik csak valamilyen diszkrét jelmezt szeretnének, ők legtöbbször frakkot, cilindert, arcmaszkot kapnak. Megesik, hogy párban jönnek hozzánk, és próbálják egymáshoz hangolni a viseletüket – mesélte Árokszállási S. Márta.

Bizonyos intézmények ingyenesen vehetik igénybe a Gyermekszínház ezen szolgáltatását, például az iskolák és a Vöröskereszt szabadkai szervezete is.

– A tanítók, tanárok és az óvónők is sokszor felkeresnek bennünket a télapójelmez-bérlésekkel kapcsolatban. A Vöröskereszt minden évben szervez valamilyen karácsonyi ünnepséget, amire odaadjuk a kívánt kosztümöt. Ha a jótékonysági szervezetek felkeresnek bennünket ilyen kérelmekkel, akkor mi is jótékonykodunk, az ünnepek közeledtével pedig elég sokan szerveznek humanitárius programokat. A bérbeadás is egy pénzkeresési forma, de elmondhatjuk, hogy sokkal többet adunk kölcsön ingyenesen jelmezt, mint amennyit pénzért – mondta az igazgató.

A lakosok egész évben kölcsönözhetnek kosztümöket a szabadkai Gyermekszínházból, a jelmezek bérlése 1200 dinárba kerül.