2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS VAJDASÁGBAN

Különösen rossz a járványhelyzet

Aktuális jelentésében a Tartományi Közegészségügyi Intézet különösen rossznak értékelte a járványhelyzetet a tartományban. Jelenleg 3828 aktív fertőzést tartanak nyilván Vajdaságban – egy héttel ezelőtt 1700 volt az aktív fertőzéseknek a száma, míg még egy héttel korábban 516. Újvidéken 2144 az aktív fertőzések száma – egy héttel ezelőtt 975 volt.

(Illusztráció: Beta)

(Illusztráció: Beta)

A 45 vajdasági helyi önkormányzat közül 44-nek a területén tartanak nyilván fertőzöttet. A Tartományi Közegészségügyi Intézet értékelése szerint 11 helyi önkormányzat területén különösen rossz a járványhelyzet, ezek a következők: Újvidék, Nagybecskerek, Mitrovica, Pancsova, Palánka, Versec, Kúla, Alibunár, Ópáva, Zsablya és Belcsény. Emellett 9 másik helyi önkormányzat területén rossz a járványhelyzet, teszik hozzá a jelentésben, nem pontosítva azzal kapcsolatban, hogy melyekről van szó.

Míg eddig az iskoláskorú gyermekek kizárólag az oktatási intézményeken kívül fertőződtek meg, illetve nem volt példa arra, hogy az osztálytársak is megfertőződtek. A múlt héten két újvidéki iskolában osztályon belüli fertőződésre is volt példa, derült ki a jelentésből, mint ahogyan az is, hogy a járványügyi vizsgálatot követően a szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy az említett osztályok diákjai elsősorban nem az iskola épületében fertőződtek, hanem magánjellegű, de egymás társaságában való aktivitásaik során.

Ami a Vajdaságban működő felnőttek és idősek otthonait, illetve a szociális ellátórendszer többi bennlakásos intézményét illeti, a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Esélyegyenlőségi Titkárság aktuális jelentésének értelmében 15 létesítményben mutatták ki a vírus jelenlétét – 3 lakónak és 27 alkalmazottnak a szervezetéből –, egyebek mellett a pancsovai, a nagybecskereki, az antalfalvi, a rumai, a zombori és az újvidéki Limán idősek otthonaiban, továbbá az óléci elmegyógyintézetben és a kamenicai gyermekfaluban.