2024. április 20., szombat

Hagyományos kézimunkák kiállítása

Péntekig látogatható a Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál kézimunka-kiállítása


Topolyán, a Művelődési Ház kiállítótermében hétfőn este négy helybeli kézimunkacsoport legújabb munkáiból nyílt szemet gyönyörködtető bemutató. A kiállító csoportok: a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat kézimunkacsoportja, a Községi Női Fórum Nefelejcs kézimunkacsoportja, a Nyugdíjas-egyesület Orchidea kézimunkacsoportja és a házigazdák, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Tulipán kézimunkacsoportja. A rendezvény megnyitóján Kisimre Szerda Anna, a Kodály-központ elnöke köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, hogy a Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál negyedik állomása ez a kiállítás. Szeptember és október folyamán több lépésben tartottak népzenei gálaműsort és néptáncműsort, mely a júniusra tervezett, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztott, és az ősz folyamán csak több részletben megvalósítható rendezvény négy állomása. Az összetartozás évében a zene, a tánc és a kézimunka, a népművészet által itt Topolyán kicsiben az egész Kárpát-medencei magyarság értékei megjelentek.

A kiállítást Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke nyitotta meg

A kiállítást Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke nyitotta meg

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke nyitotta meg a kiállítást, kiemelve, hogy szép példája a Kodály-központban folyó munka a magyar hagyományok ápolásának több területen is. Az erős magyar közösségek éve keretében az aktív hölgyek összefogása is példamutató: a négy csoport együttműködése, közös bemutatkozása, illetve, hogy a járvány karantén időszakában nemcsak kézimunkázni maradtak otthon, hanem közösségben gondolkodva sokan önkéntes munkát is vállaltak, az idősebbek megsegítése terén vagy éppen a népkonyhán.

A Kárpát-medence hímzésvilága elevenedik meg a kiállított terítőkön és más textíliákon, a Kodály-központ Csiripiszli énekcsoportja, a Cinegék citerazenekar és a Csörgő citerazenekar két tagja pedig népdalok segítségével idézett meg egy-egy tájegységet a megnyitón.
A kiállítás november 13-áig, péntekig tekinthető meg 9 és 17 óra között. Létrejöttét támogatta Topolya község önkormányzata, a topolyai helyi közösség NKA Népművészeti Kollégiuma és a topolyai Művelődési Ház.