2024. április 25., csütörtök

Püspökszentelés hívek nélkül

A hétvégén kerül sor Slavko Večerin felszentelésére

A nyilvánosság szeptember elején értesült arról, hogy Pénzes János, korábbi szabadkai megyéspüspök lemondását követően Ferenc pápa msgr. Slavko Večerint nevezte ki a Szabadkai Egyházmegye püspökévé. A kinevezés a felszentelést követően válik véglegessé, és erre szombaton 11 órai kezdettel kerül sor a szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyházban. A felszentelés apropóján kedden egy sajtótájékoztatóra került sor, amelynek keretein belül Mirko Štefković, a Szabadkai Egyházmegye szóvivője, valamint Szabó Szepesi Csaba, az új püspök kinevezett titkára ismertette a legfontosabb tudnivalókat.

Slavko Večerin felszentelésének ünnepe pénteken 19 órakor veszi kezdetét, amikor is a székesegyházban énekes esti dicséretet tartanak.

Szabó Szepesi Csaba és Mirko Štefković (Fotó: Gergely Árpád)

Szabó Szepesi Csaba és Mirko Štefković (Fotó: Gergely Árpád)

– Egy ilyen jelentős eseményen hagyományosan a környező országok püspökei is részt vesznek, ami az egység jele a katolikus egyházon belül. A meghívókat elküldtük, azonban a járványhelyzet miatt többen nem tudnak jelen lenni a rendezvényen. Az ünnepi eseményt Német László nagybecskereki püspök és a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke fogja vezetni, a társszentelők pedig Pénzes János, nyugalmazott szabadkai püspök és Đura Džudžar, a bácskeresztúri görögkatolikus Szent Miklós Eparchia püspöke lesznek – fogalmazott Mirko Štefković.

Szabó Szepesi Csaba a püspökszentelés menetét ismertette a jelenlévőknek.

– A püspökszentelés egyrészt egy szentség kiszolgálása, a papi rend teljességének az elnyerése, másrészt pedig az új püspök a szenteléssel kezdi meg hivatalosan is az egyházmegye kormányzását. A szentség kiszolgálása végén az új püspöknek átnyújtják az evangéliumos könyvet, amely az evangéliumokat, Jézus örömhírét tartalmazza, és azzal zárul, hogy megkapja a gyűrűt, a mitrát, vagyis a süveget, valamint a baculumot, a pásztorbotot, és elfoglalja helyét a püspöki székben – mondta a püspöki titkár.

A járványügyi korlátozások miatt a szertartáson csak a meghívott egyházi személyek, az új püspök vendégei, valamint a világi vezetés és a kulturális élet képviselői vehetnek részt. A hívek a médián keresztül követhetik az eseményeket. A püspökszentelést élőben közvetíti a Pannon televízió és a Vajdasági RTV egyes és kettes csatornája horvát, illetve magyar nyelven, továbbá a Mária Rádióban és egyéb rádióállomásokon keresztül is kísérhető lesz. A sajtótájékoztatón a felszólalók arra kérték a híveket, hogy imáikkal és a médián keresztül való jelenlétükkel kapcsolódjanak be az ünnepségbe.