2024. március 29., péntek

Új világítás a színházban

A kishegyesi Művelődési Otthon színházterme korszerű belső világítást kap – Jövőre folytatódik a villanyhálózat teljes felújítása

A kishegyesi színházterem belső világítása egy átfogó projektum keretében teljes felújításon esik át. A munkálatok a közelmúltban kezdődtek meg és a héten fejeződnek be. A felújításnak köszönhetően a következő eseményen már egy új, korszerű és energiatakarékos megvilágítás fogadja majd a közönséget. A munkálatok a kishegyesi helyi közösség megbízásából zajlanak. Sipos Tibor, a helyi közösség titkára arról számolt be lapunknak, hogy a mostani munkálatok egy nagyobb felújítási terv részét képezik, amely több fázisban valósul meg.

– A színpad megvilágítási rendszere elavulttá vált, ezért három évvel ezelőtt a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület pályázott a felújítására. Az akkor vásárolt új dimmereknek, amelyek a világítástechnikát szabályozzák, viszont nem felelt meg a meglévő biztosítékrendszer, ezért szükségessé vált a felújítás. Az épületnek az önkormányzat a tulajdonosa és a helyi közösség a használója, ezért a a helyi közösség elkészítette a villanyhálózat felújításának tervét az önkormányzat anyagi támogatásával. A terv a színházterem teljes villanyhálózatának felújítására vonatkozik, valamint a hozzá tartozó mellékhelyiségekére is. A terv három fázist irányoz elő a munkálatok kivitelezésére, összértéke egymillió dinár. Ebbe benne a van az anyagköltség és a munkadíj is – mondta el Sipos Tibor, majd arról is szólt, hogy a tervet a szűkös anyagi lehetőségek miatt bontották három fázisra. Az első fázis 2019-ben valósult meg, akkor tudta a helyi közösség finanszírozni. Most folyik a munkálatok második fázisa, a harmadik fázisra pedig a tervek szerint 2021-ben kerül sor. Az lesz a befejező szakasz, amit majd a teljesen felújított villanyhálózat átadása követ – számolt be a titkár, és arról is szólt, hogy a felújításhoz tartozik a teljes hang- és fénytechnika is. A felújítás szempontjából minden fázis fontos, de a közönség számára a mostani munkálatok eredménye lesz a legszembeötlőbb – fogalmazott a helyi közösség titkára.

– Elmondhatjuk, hogy most zajlik a projektum látványosabb része, amit a közönség is észlelni fog. A második fázis keretében kicseréltük a mennyezeti lámpákat, a fali lámpákat, valamint a vészvilágítást. Új, korszerű, energiatakarékos lámpák kerülnek a régiek helyére, amelyek nagyobb fényerőt biztosítanak – számolt be Sipos Tibor, majd hozzáfűzte, hogy a munkálatok a héten fejeződnek be, és következő színházi előadáson már a felújított beltéri világítás várja a közönséget.