2024. április 19., péntek

A kapacitások végesek

A VMSZ dr. Bagi Bojant nevezné ki a Szabadkai Közkórház élére

Néhány hónapot még egészen biztosan várnunk kell a koronavírus elleni védőoltásra, addig tartanunk kell magunkat a védőintézkedésekhez, és figyelembe kell vennünk, hogy a kórházi kapacitások végesek, fogalmazott kedden a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője, a tartományi parlament elnöke. Mint mondta, nem a technikai akadályoktól kell tartanunk, hanem az egészségügyi foglalkoztatottak száma és teljesítőképessége az, ami nem áll korlátlanul a rendelkezésünkre.

– Nem dolgozhatnak folyamatosan 24 órákat nagy terhelés alatt. Ezért amikor a vírus megfékezéséről beszélünk, akkor elsősorban abból a szempontból kell vizsgálni a helyzetet, hogy mi lesz a kórházi kapacitásokkal. Nagyon nagy baj lenne, ha olyan helyzetbe kerülnénk, mint amilyent a híradásokban látunk például Belgiumban: az egészségügyi személyzetnek kell eldönteni, hogy kinek biztosít ágyat és kinek nem, mert mindenkinek nem lehet – húzta alá Pásztor.

A Szabadkai Közkórházról szólva kifejtette, a Vajdasági Magyar Szövetség dr. Bagi Bojan altatóorvost szeretné kinevezni az intézmény élére. Elmondta, ezzel kapcsolatban még nem fejezték be a tárgyalásokat a Szerb Haladó Párttal. Számukra ez azért fontos, mert szerintük az egészségügyi szolgáltatás színvonala és a belső viszonyok messze nem olyanok az intézményben, amilyeneknek lenniük kellene. Változtatásra van szükség a kórházban, hogy jobb legyen a működése, mint az elmúlt esztendőkben, érvelt.

Pásztor a VMSZ tartományi és köztársasági szerepvállalásáról is beszélt. A vajdasági kormányban nyolc titkárságban lesznek segédtitkáraik, azzal, hogy az oktatási titkárság vezetőjét a VMSZ jelölte ki Szakállas Zsolt személyében. Köztársasági szinten az eddiginél több minisztériumban szeretnének államtitkárt. Ez vélhetően hamarosan eldől majd, miután egyeztetnek Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel, mondta.