2024. március 28., csütörtök

Koszorúzás a belvárosi templomban

102 évvel ezelőtt vonult be a szerb hadsereg Újvidékre

Miloš Vučević polgármester és Jelena Marinković Radomirović, az újvidéki képviselő-testület elnöke, valamint a katonaság képviselői tegnap koszorút helyeztek el az első világháborúban elesett harcosok emlékére a belvárosi Uspenska templom udvarában emelt emlékmű előtt.

– Gratulálok az újvidéki polgároknak a felszabadulás napja alkalmából, Újvidék 102 évvel ezelőtt, november 9-én szabadult fel az első világháborúban, illetve akkor vonult be a városba a szerb hadsereg 7. gyalogezrede Vojislav Bugarski őrnagy vezetésével. Elődeink több évszázados álma vált aznap valóra. Ezt a neves eseményt csak tetézte az, hogy az 1918. november 25-én megtartott népgyűlésen döntés született Bácska, Bánát és Baranya a Szerb Királysághoz való visszacsatolásáról. Büszkék vagyunk a november 9-ei és november 25-ei eseményekre, valamint más, neves dátumokra is, azokra, amelyek pozitívan hatottak Újvidék fejlődésére. Nagy tisztelettel tartozunk elődeinknek, és azoknak az embereknek, akik segítettek abban, hogy kivívjuk szabadságunkat, ők ezért az életükkel fizettek – emlékeztetett Újvidék polgármestere. Hozzátette: a tartományi székváros ma két jelentős európai titulussal büszkélkedhet. Újvidéken kiváló egyetemek működnek, egyre többen költöznek ide, mert folyamatosan új befektetések éreznek a városba, és ezáltal új munkalehetőségek létesülnek számukra.
A megemlékezés során engesztelő misét tartottak.

Vučević üdvözölte a szárazföldi hadsereg 1. brigádjának a képviselőit, akik ezt a dátumot választották ünnepüknek, majd megköszönte, hogy a hadsereg a legnehezebb időkben is mindig a nép mellett áll.
Goran Maksimović, az 1912 és 1920 közötti háborúk szerbiai leszármazottjait tömörítő egyesületnek az elnöke emlékeztetett arra, hogy 1918. november 9-én jelentősen megváltozott az akkori történelem menete. – Megemlékezéseinkkel megőrizzük hagyományainkat, és átadjuk őket az utókornak – mondta.