2024. április 25., csütörtök

Taekwondotalálkozó Topolyán

Több klub közös edzést tartott a Nikola Tesla Általános Iskola tornatermében

A szerbiai ITK Taekwondo-szövetség szervezésében több klub részvételével zajlott közös alap- és emelt szintű edzés hétvégén a Nikola Tesla Általános Iskolában. Marinko Stojaković, a rendezvény egyik szervezője, a szerbiai taekwondoválogatott szelektora elmondta, hogy a COVID–19 miatt meghozott intézkedések rendkívül megnehezítik valamennyi sportággal foglalkozók tevékenységét, így a küzdősportok szerelmesei is patthelyzetben vannak már hónapok óta.

– A közös edzés célja, hogy barátkozzunk, felelevenítsük az eddig tanultakat, hiszen a gyülekezési korlátozások miatt gyakorlatilag ellehetetlenült a sportklubjaink tevékenysége, versenyek híján a gyerekeknek csökkent a motivációjuk. Sajnos mi is kénytelenek voltunk elhalasztani az idei Vajdaság Open nevű tornát, amelynek több alkalommal a bácskossuthfalvai Id. Kovács Gyula Általános Iskola adott otthont. A versenyidény kimaradását ezzel a találkozóval nem tudjuk pótolni, de legalább a gyerekeknek igyekeztünk olyan felfokozott élményt biztosítani, ami új lendületet adhat a sportág iránti szeretetüknek – mondta Stojaković.

–Természetesen a helyzetre való tekintettel az egészségügyi előírások tiszteletbentartásával kezdődött a találkozó. Lázat mértünk, fertőtlenítettük kezünket, belépéskor pedig lábbelink talpát. A helyszín megfelelő fertőtlenítését is előzőleg elvégezték. Négy klub tagsága vett részt az edzésen, az újvidéki vendégeink mellett a Mali Zvornikból érkező Dušan Silni Taekwondoklub sportolói, a Bajsai Taekwondoklub és a pacséri Sung Taekwondoklub tagjai. Délelőtt mintegy harminc gyermek vett részt a találkozón, négy edző közreműködésével. A közös edzésünk bemelegítéssel kezdődött, illetve alapgyakorlatokkal. Ez után következtek a küzdelmek és a formagyakorlatok. Hogy minél kevesebb résztvevő találkozzon egymással, a foglalkozásokat délelőtti és délutáni váltásra osztottuk fel, a délutáni edzésen az előrehaladottabb taekwondosok vettek részt – nyilatkozott a szerbiai válogatott tagja és szelektora, akitől arról is érdeklődtünk, hogyan élik meg ezt az időszakot, amikor a kis sportolók alig kapnak lehetőséget a kibontakozásra.

– Rendkívül nehéz periódus ez mindannyiunk számára. A legminimálisabb számú edzést tartjuk, a tanévvel összhangban. Alighogy belemelegedtünk a munkába, ismét az fenyeget bennünket, hogy beszüntetik az iskolák működését. Minimális számú belföldi találkozót szerveztek az idén a sportágban, ez volt az egyedüli lehetőség a megmérettetésre. Külföldre nem mehetünk és vendégeket sem fogadhatunk. Mivel mi elsősorban küzdősportot űzünk, az online szervezett edzés vagy verseny a mi esetünkben kevésbé elképzelhető. Egyedül a formagyakorlatok felfrissítésére van lehetőség a digitális térben. A mögöttünk hagyott tanévben viszont azt tapasztaltuk, hogy a kötelező iskolai oktatás annyira leterhelte a gyerekeket, hogy mi már nem szerettük volna külön lefoglalni a szabad idejüket. Hogy a jövő mit hoz, nem tudom, meglátjuk – zárta mondanivalóját a topolyai találkozó egyik szervezője, Marinko Stojaković.