2024. április 25., csütörtök

Ahol a kutyák megszépülnek

Látogatóban egy topolyai kutyaszalonban

Grosch Marković Izabella állatorvosi technikus huszonöt éve foglalkozik kutyaápolással. Férjével, Aleksandar Markovićtyal közösen végzik négylábú vendégeik szépítését a Fifi Pet Centar kutyaszalonban, amely egy és fél éve működik Topolyán. Izabellával, a szalon tulajdonosával szolgáltatásaikról beszélgettünk.
Miért otthon, a házatokban kezdtetek vállalkozásba?
-- Azért, mert nekünk tíz kutyánk van és így munka közben velük lehetünk. Máskülönben egész nap egyedül lennének, és számunkra a kutyusaink, nem csupán azért vannak, hogy legyenek. Nagyon szeretjük őket, és imádunk minden velük töltött pillanatot. Többet közülük az utcáról fogadtuk be, mentettük meg, ezért igyekszünk minél több szeretet nyújtani számukra.
Mi történik a kutyaszalonban?
 -- A komplett kutyakozmetikán kívül, fürdetés és szárítás szolgáltatást nyújtunk, valamint nyírás és frizurakészítést, körömvágást, fültisztítást, mancsápolást, fülszőr kiszedést, bolha és kullancs elleni kezelést, higiéniai kezelést, általános átvizsgálást, szőrkibontást és furminírozást is.
Az említettek közül melyik a legnépszerűbb?
-- Ezek közül a legnépszerűbb a komplett kozmetika, amely a nyírást, fürdetést, szárítást, körömvágást, fültisztítást és a higiéniai kezelést tartalmazza. Ezenkyívül a fültisztítás és a körömvágás tartozik a legkeresettebb szolgáltatásaink közé.
Minden kutya ugyanazt a kezelést kapja, vagy ez a fajtájuktól függ?
-- A kezelés nem igazán a kutya fajtájához van kötve, inkább a szőrtípusához. Ami különbözik a kezeléseknél, az a nyírás, vagyis a frizura elkészítése. Természetesen, azt is a gazdik döntik el, hogy milyen nyírást szeretnének: kiállítási, vagy pedig egyszerű és nagyszerű, mindennapi frizurát, amelyet egy ideig könnyen kezelhetnek otthon is.
Vannak visszajáró négylábú vendégeitek?
-- A többségük visszajáró négylábú vendég. Nagyon sokan előre, a kezelést követő négy vagy hat hétre rá bejelentkeznek, rendszeresen jönnek szépítkezésre. A kapott visszajelzések jók és szépek. Mindig dicsérik a kutyusokon elvégzett munkát. Az is előfordul, hogy akkora az átváltozás, hogy meg sem ismerik a kedvencüket.


Emellett tanácsadással is foglalkoztok?
-- Igen, tanácsadással is foglalkozom, ezt nagy örömmel teszem. A leggyakoribb kérdéseket az ápolással kapcsolatban teszik fel a kutyatulajdonosok, például, hogy milyen sűrűn és milyen samponnal kell fürdetni a kutyust, melyik fésűt és kefét válasszák stb. Azt is sokan megkérdezik, hogy hogyan tanítsák meg a kutyusokat arra, hogy nyugodtak legyenek fésülködéskor vagy otthoni fürdetéskor.
Mennyire népszerű a munkátok?
-- Mondhatom, Topolyán napról napra nő a munkánk népszerűsége. Sokan keresnek fel községen kívül is, és külföldről is volt már vendégünk.