2024. március 29., péntek

Barangolás a temetőben

A szabadkai gyalogostúrán síremlékeket, kápolnákat látogattak meg a résztvevők

Ismét kosztümös gyalogtúrát szervezett szombaton a Fenix Travel 024 utazási iroda, ezúttal a szabadkai Bajai úti temetőben. Az érdeklődők a séta alkalmával meglátogatták a kápolnákat, a temetőben nyugvó, a múlt század ismert személyeinek sírhelyét, illetve azok feledésbe merült történeteivel is megismerkedhettek, érdekes beszámolókat, legendákat is hallhattak. A séta egy fiatal szerelmespár, dr. Regényi Gábor és kedvese tragikus halálának történetével kezdődött, a program során többek között Csáth Géza, Lifka Sándor és Bíró Károly nyughelyét is felkeresték.

Többek között Csáth Gáza, Bíró Károly, Lifka Sándor síremlékét keresték fel (Lackó Varjú Sára felvétele)

Többek között Csáth Gáza, Bíró Károly, Lifka Sándor síremlékét keresték fel (Lackó Varjú Sára felvétele)

A mintegy másfél órás séta alkalmával Tóth Borisz és Jelena Stojsavljević idegenvezetők formálták meg a valaha élt szerelmespárt.

– Szabadka egyik legrégebbi temetőjét láthatják a túra jelentkezői, a régiónkban idáig senki nem szervezett temetőlátogatásokat. Ezt a sétát is egy igaz történethez kötöttük. Dr. Regényi Gábort alakítom, aki 1914-ben esett el az első világháborúban, kolléganőm pedig annak kedvesét, aki szerelmének halálhíre hallatán belehalt bánatába. Sírjaik egymáséval szemben helyezkednek el. A legenda szerint lelkeiket időről-időre látni lehet a sírhelyek körül és a városban is, így ők láthatták városunk fejlődését a XIX. század végétől egészen napjainkig, illetve azokat az embereket is, akik Szabadkát igazán naggyá tették. Úgy gondoltuk, hogy programunk során legendájukat felhasználva, őket alakítva ismertetjük az érdeklődőkkel a hozzájuk fűződő történeteket. A kápolnákat is megtekintjük, hiszen azok a XIX. század végén és a XX. század elején épültek, ezek mind kis mesterművek, melyek az apró részleteket magukon viselve igen sokatmondóak – tudtuk meg Tóth Borisztól a túravezetést megelőzően.

Az idegenvezető elmondta, hogy a lakosok nagy érdeklődése miatt hamarosan megismétlik a túrát.