2024. április 16., kedd

Hatmillió a mezőgazdaságra

Magyarkanizsán aláírták a szerződéseket a termelőkkel

A község lakosainak túlnyomó többsége a mezőgazdaságban érintett, bár számuk megfogyatkozott, egyre inkább a nagygazdák jelenléte a meghatározó, mégis sokan ebből keresik a betevőjüket. A magyarkanizsai önkormányzat számára pedig több éven keresztül éppen az ő támogatásuk volt a prioritás. Minden évben jelentős összeget különítenek el a mezőgazdasággal, földműveléssel, állattenyésztéssel foglalkozók számára, figyelembe véve az igényeiket. Éppen ezért úgy határozzák meg a kiírt támogatásokat, hogy az előző években beadott pályázatok sokat nyomnak a latban. Így van olyan szegmens, amely többet kíván, időnként megjelennek újdonságok, de a végén azt tartják szem előtt, hogy mire szeretnének a termelők támogatást kérni. Idén is több vonalon írtak ki pályázatot, amivel éltek is a községbeliek, akik hétfőn délelőtt írták alá a szerződéseket a magyarkanizsai városházán. A megjelenteket, huszonkét személyt Vass Zoltán, a községi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja köszöntötte, majd Fejsztámer Róbert polgármester látta el kézjegyével a szerződéseket. Elmondta, hogy a község számára kiemelt jelentőségű a termelők érdeke:

Huszonkét termelővel írta alá a szerződést a polgármester

Huszonkét termelővel írta alá a szerződést a polgármester

– A magyarkanizsai önkormányzat minden évben a saját költségvetéséből jelentős összeget különít el a mezőgazdasági termelőknek. Ezúttal két szakmai vonalon írtunk alá szerződéseket 11-11 mezőgazdasági termelővel. Őket összesen hatmillió dinár értékben tudtuk támogatni, ami az öntözőrendszerek megvásárlását segítik, illetve a minőségi anya- és apaállatok beszerzésére irányultak. Aki időben, megfelelő módon beadta a szükséges dokumentációkat, azt támogattuk. Három-három millió dinárt, a teljes keretet ki tudták használni a pályázók, aminek nagyon örülünk – magyarázta Fejsztámer Róbert, és hangsúlyozta, hogy a gazdák a továbbiakban is számíthatnak az önkormányzat segítségére:
– A mezőgazdasági támogatások folyamatosak a költségvetés megvalósulásának függvényében. A jövő év legelején is alá fogunk írni pályázatokat, amelyek elbírálása még nem fejeződött be, de a szakmai vonalak meghatározása mindig a következő költségvetési év kezdetén történik. Ez ügyben konzultálunk a mezőgazdasági civil szervezetekkel, hogy segítsenek az irányvonalak meghatározásában, amelyeket évről évre tíz-tizenegy millió dinár értékben szoktunk meghatározni.

A pályázatok ünnepélyes aláírására a község szinte minden területéről érkeztek a pályázók, és még az életkor tekintetében is vegyes volt a felhozatal. A völgyesi fiatal gazda, Magosi Zoltán is élt az önkormányzat nyújtotta lehetőséggel:
– Gazdaságunkban főleg állattenyésztéssel foglalkozunk, leginkább malacneveléssel, de a növénytermesztés is része a munkánknak. Idén anyaállatok beszerzésére pályáztunk, összesen ötöt tudtunk vásárolni a keretösszegből, és ezzel szeretném tovább bővíteni a gazdaságomat. Szerintem sokban hozzájárul ez a támogatás a fejlődéshez, ugyanis új genetikával tudom bővíteni a gazdaságomat, ami nem mellékes a továbbiakban. A fiatalok ösztönzése pedig kifejezetten fontos – mondta el a fiatal völgyesi gazdálkodó.
A huszonkét termelő összesen hatmillió dinárból fejleszthet tovább a községben, és mint kiderült, az önkormányzat részéről további támogatások várhatóak.