2024. április 16., kedd

Rókatámadások Ada községben

Az állatorvosi állomáson csapdaketrecek igényelhetők a garázdálkodó állatok befogására

Folyamatosan gondot jelentenek az Ada és Mohol lakott területein élő és szaporodó rókák, amelyek rendszeresen betörnek a családi házakhoz, és ott nagy károkat okoznak a baromfiállományban, különösen ősszel és tavasszal. Emiatt Ada községben már évek óta csapdaketrecekkel igyekeznek védekezni a rókák pusztítása ellen. A helyi önkormányzat és az adai állatorvosi állomás ingyenesen biztosítja a ketreccsapdákat, amelyeket a lakosság minden munkanapon igényelhet az állatorvosi állomáson. Bárány Attila, az állatorvosi állomás dolgozója elmondta, hogy ezekkel évente négy-öt rókát fognak be. Viszont sokkal több a rókatámadás, mert ha egy-két róka garázdálkodik egy területen, akkor tucatnyi helyre bejár.

A befogott róka a csapdaketrecben

A befogott róka a csapdaketrecben

– A rókák jelenléte a lakott területen folyamatosan gondot jelent, ezért a lakosság csapdaketreceket igényelhet nálunk az állatorvosi állomáson. Lakott területen ugyanis nem szabad kilőni a rókákat, amelyek viszont a község egyes urbanizált területein zavartalanul szaporodnak. A lakott területen más megoldásunk nincs, csak ezekkel a csapdaketrecekkel védekezhetünk ellenük – közölte Bárány Attila. – Adán az egészségház és a szerb ortodox temető melletti nádas részen vannak rókák, valamint Moholon is vannak ilyen területek. Ada község önkormányzata állja a csapda kihelyezésének és a rókák eutanáziájának költségét. Évente harminc-negyven személy visz ki az állatorvosi állomásról csapdákat, kisebb nagyobb sikerrel. Akad olyan hely, ahol jóformán rókariasztóként szolgál, mert miután kitették, ott tovább nem jelentkezett a róka. Minden évben fogunk is rókát, idén eddig négyet sikerült begyűjteni. A legutóbbi fogás egy hete volt, egy többéves kan rókát fogtak meg, amely az egészségháznál lévő nádasnál garázdálkodott. Ha a róka odaszokik a baromfiudvarba, akkor rendszeresen bejár, amíg valaki nem tesz ellene. A legutóbbi rókafogás helyszínén a háznál hiába volt kutya, a róka ennek ellenére bemerészkedett, és heti egy-két alkalommal egy-két baromfi megbánta. A rókának a kerítés sem akadály. Ha kell, a kétméteres téglafalon is beugrik. Ha a baromfi kint van éjszakára, akkor sötétedés után vagy a hajnali órákban megy a zsákmányért. Ha valaki becsukja a baromfit például 7 órakor, akkor már elmegy érte 6 órakor vagy akár előbb is, esetleg fényes nappal, ha akkor van szabadon a baromfi. A rókák ebben az időszakban, amikor hűl le az idő, és készülnek a télre, többet vadásznak, ugyanúgy márciusban és áprilisban, amikor megszületnek a kisrókák, és az anyaróka hordja az ételt – mondta az állatorvosi állomás dolgozója, és hozzátette, hogy lakott területen is jelen vannak a rókák. Példaként az adai egészségház melletti hidat említette, amely alatt két aktív rókalyuk van, és ezek minden évben kisrókákat „adományoznak” a területnek. Viszont nem lehet ellenük semmit sem csinálni, egyedül a ketreccsapdát lehet kihelyezni.

– A ketreccsapdákat lassan öt éve helyezzük ki a rókák befogására. Ez közös program a helyi önkormányzattal, amely elkészíttette a csapdákat, mi pedig díjmentesen kiadjuk az állatorvosi állomásról. A csapdának egy külön rekesze van, ahova élő jószágot vagy az élelmet kell betenni. A rókának legjobb csali az élő jószág, amelyhez nem fér hozzá, de amikor bemegy érte a ketrecbe, akkor rácsukódik az ajtó. Öt ilyen csapdánk van, amelyek szinte folyamatosan terepen vannak. Egyes helyen nem elég a két hétig kint hagyni, előfordul, hogy egy hónapot is ott van. Ha nincs rá másnál igény, akkor ott hagyjuk, mert több esetben előfordult, hogy egy hónap után ment bele a róka. Ritka eset, hogy az ember kiviszi, és első este mindjárt belemegy, olyan szinte nem is történt még. A róka ugyanis nagyon óvatos. A ketrecnél is, mielőtt belemenne, ha kell, akkor előbb alatta próbál lyukat fúrni, mindent kipróbál, csak ne kelljen bemenni – magyarázta az illetékes. – Az állatorvosi állomáson minden munkanapon lehet igényelni ketreccsapdát. Ha nincs bent egy sem, akkor egy-két nap várakozás után biztosítjuk, és vihetik haza. A legjobb, ha az igénylő személyesen bejön az állomásra, ahol alá kell írnia egy papírt is, hogy visszahozatalig ő felel a ketreccsapdáért. Ezek a csapdák élve és kínzás nélkül fogják meg a rókát, amelyeken utána eutanáziát végzünk. A tetemet pedig elküldjük az illetékes intézetbe veszettség elleni vizsgálatra, ami törvényes kötelezettségünk. A rókáknak ugyanis repülőből szórnak csalétket veszettség elleni vakcinával. Ennek köszönhetően Ada község területén már évek óta nincs veszettség. Az intézetben ellenőrzik, hogy ettek-e a csalétekből, és van-e valamilyen fertőzöttségük – tudatta Bárány Attila.