2024. március 29., péntek

Novak az idén már utolérhetetlen

Novak Đoković (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković (Fotó: Beta/AP)

Pénteken este kiderült, hogy Diego Schwartzman lett az évzáró mestertorna nyolcadik résztvevője, szombaton reggel pedig a szófiai torna főtáblájának sorsolása nemcsak arra derített fényt, hogy Novak Đoković csúcsbeállítást jelentő hatodik alkalommal zárja az évet a ranglista első helyén, hanem arra is, hogy az ATP- és WTA-tornák, valamint a challengerek benevezési listáival foglalkozó honlap nem is annyira megbízható, mint ahogyan éveken át tűnt. Előbb Györe Lászlót, majd Fucsovics Mártont is törölték a szófiai listáról, de rajta maradt Dušan Lajović és Filip Krajinović, a soroláson viszont kiderült, hogy Györe és Fucsovics mégis játszanak, Lajović és Krajinović pedig nem.

Amikor a párizsi 1000-es torna negyeddöntőjében Rafael Nadal legyőzte Pablo Carrenót, akinek mellesleg 1:0-s vezetésnél három labdája volt a második szett rövidítéséhez, eldőlt, hogy Schwartzman csatlakozik a Đoković, Nadal, Thiem, Medvegyev, Cicipasz, A. Zverev és Rubljov heteshez a londoni mestertorna mezőnyében. Előzőleg Danyiil Medvegyev legyőzte Schwartzmant, és a mai új ranglistán beáll Roger Federer elé.

Mivel Nadal nem élt a lehetőséggel, és nem nevezett be a szófiai tornára, eldőlt, hogy Đoković zárja a 2020-as évet a ranglista élén. Szilveszter napján a szerb a 302. hetét tölti majd az első helyen, Federer csúcsát (310 hét) pedig 2021. március 8-án döntheti meg. Đoković hatodik ízben év végi világelső, tehát beérte a lista élén Pete Samprast, öt esetben pedig ugyanaz Jimmy Connorsnak, Federernek és Nadalnak sikerült.

Medvegyev a párizsi torna trófeájával (Fotó: Beta/AP)

Medvegyev a párizsi torna trófeájával (Fotó: Beta/AP)

Nadal ezúttal sem nyerte meg a párizsi teremtornát. A spanyol a 23 éves német Alexander Zverevre futott, aki számára a Bercy csarnok borítása otthonosabb, ám a német meg a döntőben akadt emberére, hiszen Medvegyev három játszmában legyőzte.

A szófiai 250-es tornán Denis Shapovalov és Félix Auger-Aliassime az első két kiemelt. Györe az 1. fordulóban selejtezőssel játszik, Fucsovicsnak pedig a kiváló fiatal olasz Jannik Sinner jutott.

PÁRIZS. – Az 1000-es teremtorna negyeddöntőjében: Nadal–Carreno 4:6, 7:5, 6:1, Medvegyev–Schwartzman 6:3, 6:1, A. Zverev–Wawrinka 6:3, 7:6, Raonić–Humbert 6:3, 3:6, 7:6. Elődöntő: Medvegyev–Raonić 6:4, 7:6, A. Zverev–Nadal 6:4, 7:5. Döntő: Medvegyev–A. Zverev 5:7, 6:4, 6:1.

SZÓFIA. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: Troicki–Donszkoj 6:4, 6:7, 6:4.

LINZ. – A női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Dodin–Jani 6:0, 6:0.