2024. április 25., csütörtök

Jogi perpatvar az EKV és Milan Mladenović hagyatéka körül

Akkor, amikor Milan Mladenović, a legendás jugoszláv zenekar, az Ekatarina Velika tragikusan elhunyt frontembere, amennyiben élne, a 62. születésnapját töltené be, csúnya jogi vita alakult ki akörül, hogy kinek a tulajdonában van a zenekar elnevezése, illetve a zenekar által kiadott lemezek és dalok.

 A belgrádi Večernje Novosti napilap írása szerint a zenekar énekesének a hagyatékát gondozó alapítvány és a Maskom Kiadó, illetve Tin Drum Music cégek között akkor vált nyílt összetűzéssé, miután a megnevezett cégek egymással karöltve, a szerbiai fiatal zenészek számára meghirdették az EKV: Tvoja pesma (A te dalod) elnevezésű pályázatát, pontosan egy napra rá, ahogyan a Milan Mladenović Alapítvány évente kiosztásra kerülő elismerését a Dram zenekarnak ítélte oda. A Maskom és a Tin Drum Music erre licitált rá a pályázatával, amely állításuk szerint több fázisban zajlik majd le, s az érdeklődők egy kérdőív kitöltésével nevezhetnek be a kiírásra, a döntőbe kerülő előadók dalait pedig a Maskom hivatalos YouTube-csatornájára is feltöltik, és a zsűri a közönséggel együtt dönt a legjobb előadóról. Azonban az EKV énekesének a nevét viselő alapítvány a hír hallatán azon nyomban elhatárolódott a pályázattól és kihangsúlyozta, hogy Milan Mladenović örökségének egyedüli és jogi kezelőjeként a szerzői tulajdonokat kezelő hivatalnál levédette az EKV és az Ekatarina Velika elnevezéseket és védjegyeket, s „ők az egyetlen olyan intézmény, amelynek a zenekar énekesének a nevét hivatalosan viselő művelődési rendezvények, versenyek és pályázatok és díjkiosztók alkalmával jogában áll használni ezeket”. Az alapítvány tisztségviselői egy közleményben hangsúlyozták ki, hogy miután különböző célok elérése érdekében egyre többen felhasználják Milan Mladenović és a zenekarának a nevét, alapítványuk bírósági védelmet kért az illetékes igazságügyi szerveknél azokkal szemben, akik illetéktelenül éltek vissza az énekes és a zenekara nevével, így az elkövetkezőkben is a rendelkezésükre álló jogi eszközökkel szembeszállnak mindazokkal, akik a jövőben is így cselekszenek.

Az alapítványt egyébként tavaly alapították meg Milan Mladenović édesanyja végrendeletében megfogalmazott utasítások alapján, s célkitűzésként az énekes nevét viselő díj kiosztásán keresztül a zenei alkotások ösztönzését emelték ki, amit minden évben szeptember 21-én, Milan Mladenović születésnapján ítélnek oda az arra érdemes zenekarnak, előadónak.

Az alapítvány tisztségviselői ezért azt kifogásolták, hogy a Maskom és a Tin Drum Music jogtalanul használták fel a zenekar nevét és védjegyét a pályázat kiírása során, ugyanakkor e cégek illetékesei szerint ezeket a védjegyeket már akkor is használták, amikor az alapítvány meg sem alakult.

A Maskon jogi képviselője szerint lemezkiadóként megjelentette az Ekatarina Velika albumait, amelyen  fel van tüntetve a zenekar neve is, ami egyébként a kiadó törvényes kötelessége, s e lemezek kiadását már jóval az alapítvány megalakulása előtt elkezdték, és ezért teljesen abszurd, hogy időközben megjelenik valaki, aki megtiltaná annak használatát, amit a cég teljesen szokványos módon, összhangban a tisztességes üzleti szokásokkal, az alapítvány megalakulása előtt is éveken keresztül alkalmaztak.

Ezzel szemben az alapítvány tisztségviselői szerint a Maskom ugyan hat EKV-lemezt kiadott az alapítvány megalakulása előtt, viszont mindezt Milan Mladenović szerző jogainak az örökösei engedélye nélkül cselekedték, s az, hogy ezek az albumok megjelentek, még nem jelenti azt, hogy a Maskomnak jogában állna az együttes védjegyét felhasználni a kérdéses pályázathoz. Ugyanakkor szerintük a lemezkiadó jogi felelőse megfeledkezett megemlíteni azt, hogy a Szerb Rádió és Televízió Lemezkiadó Vállalata (PGP RTS) és az alapítványuk bírósági eljárásokat kezdeményezett a Maskom és a Tin Drum Music ellen, ugyanis a belgrádi zenekar hanglemezeit az SZRT lemezkiadójának és Milan Mladenović jogi örököseinek az engedélye nélkül jelentették meg.