2024. április 23., kedd
ÖSSZEFOGLALÓ AZ AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁSRÓL

Biden nyerte az elnökválasztást

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt megnyerte az amerikai elnökválasztást, miután Pennsylvaniában is ő kapta a legtöbb szavazatot. Ezzel már 273 elektori szavazatot tudhat magáénak Barack Obama volt alelnöke, ez már elegendő a megválasztásához.

Joe Biden ünnepel (Fotó: Beta/AP)

Joe Biden ünnepel (Fotó: Beta/AP)

A CNN szombaton jelentette, hogy az Egyesült Államok északkeleti részén fekvő Pennsylvaniában a szavazatok 98 százalékának feldolgozása alapján Biden 3.345.724 voksot kapott, míg a hivatalban lévő, republikánus párti Donald Trumpra 3.311.310 ember szavazott.

Szombat és vasárnap folyamán sorra érkeznek a legmagasabb politikai szintekről a gratulációk Joe Bidennak a választási győzelméhez.

Donald Trump nem ismeri el az eredményt. A Facebookon ismételten győztesnek nyilvánította magát, választási csalásokra hivatkozik, ezeket az állításokat azonban jogi csapatának majd bizonyítania kell. A republikánusok óvásokat nyújtottak be minden amerikai államban, ahol szoros volt az eredmény. Ezekben az úgynevezett billegő államokban dőlt el a 2020. évi elnökválasztás eredménye, amelyben a magas választási részvételnek köszönhetően mind Joe Biden, mind Donald Trump példátlanul sok, több mint hetvenmillió szavazatot kapott.

Vasárnap gratulált Joe Bidennak Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő is. A magas rangú politikusok közül csupán néhány kivétel van, Mexikó elnöke, López Obrador szombaton közölte, hogy nem tud addig gratulálni az amerikai elnökválasztás győztesének, amíg nem ér véget minden jogi eljárás. Janez Janša szlovén kormányfő érdekesnek nevezte szombaton az amerikai elnökválasztás eredményének kihirdetését.

„Óvásokat nyújtottak be minden amerikai államban, ahol szoros volt az eredmény. A bíróságok még el sem kezdtek dönteni. Ennek ellenére a fősodratú média (nem valami hivatalos szerv) győztest hirdetett. A gratulációk érkeznek minden oldalról. Ez ám a jogállamiság” – fogalmazott Janez Janša Twitter-oldalán.

Kamala Harris és Joe Biden Wilmingtonban (Fotó: Beta/AP)

Kamala Harris és Joe Biden Wilmingtonban (Fotó: Beta/AP)

MA INDULNAK A BÍRÓSÁGI ELJÁRÁSOK

Az elnököt hivatalosan a decemberben összeülő, 538 tagú elektori kollégium választja majd meg, ahol a győztesnek 270 elektor szavazatára van szüksége az elnökké választáshoz. Biden Pennsylvania megnyerésével jelenleg 273 elektor támogatását bírja a CNN szerint, míg a hivatalban lévő elnök, Donald Trump 213 elektor támogatását bírja.

A hivatalban lévő elnökkel rendre szembehelyezkedő CNN összesítése szerint még négy államban nem biztos a választás kimenetele. Ezek közül háromban szintén Biden áll az élen. Ha minden államban a CNN elvárásainak megfelelően alakul a végeredmény, akkor Joe Biden 306 elektori vokssal arathat győzelmet.

Nem sokkal korábban Donald Trump a Twitteren azt írta, hogy ő nyerte meg a választást, méghozzá nagy többséggel. Egyik előző twittjében pedig azt állította, hogy több tízezer levélszavazat a választás napján urnazárás után érkezett be, ami szerinte törvénytelen.

Az elnök kampánystábja által szombaton körbeküldött közleményben azt írják, hogy hétfőn megindítják a bírósági eljárásokat, mert „az amerikai nép becsületes választást érdemel, ami azt jelenti, hogy a jogszerű szavazatokat mind meg kell számolni, a törvénytelenül leadott voksokat pedig nem”. A közlemény egyúttal azzal vádolja Joe Biden kampánycsapatát, hogy a Trump-csapat megfigyelőit nem engedik be a szavazatszámlálásra, valamint, hogy hamis, fabrikált, illetéktelenek által és elhunytak nevében leadott voksokat akarnak beszámoltatni.

„Mit rejteget Biden? Nem nyugszom egészen addig, amíg az amerikai nép meg nem kapja azt a becsületes szavazatszámlálást, amelyet megérdemel és amelyet a demokrácia megkövetel” – írja közleményében Donald Trump.

„ÚJ NAP VIRRADT AMERIKÁRA”

Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.

A Biden győzelmét ünneplők (Fotó: Beta/AP)

A Biden győzelmét ünneplők (Fotó: Beta/AP)

„Nem fogok takarékoskodni az erőfeszítésekkel és a kötelezettségvállalásokkal, hogy gátat vessek a járványnak”– jelentette ki, és közölte, hogy már hétfőn tudósokból és szakértőkből álló csoportot nevez ki, hogy segítsen megbirkózni a feladattal.

Beszédében hangsúlyozta: büszke arra, hogy demokrata párti politikus, de nem demokrata párti elnök lesz, hanem valamennyi amerikai elnöke. Felidézte, hogy 74 millió amerikai szavazott rá, többen, mint bármelyik elnökre az amerikai történelem során.

„E nemzet tagjai hallatták hangjukat. Egyértelmű győzelemhez juttattak bennünket, meggyőző győzelemhez” – fogalmazott. Hozzátette, hogy megérti azoknak a kiábrándultságát, akik vetélytársára, Donald Trump jelenlegi elnökre voksoltak, de – mint mondta – „adjunk egymásnak egy esélyt. Itt az ideje, hogy félretegyük az éles retorikát, lehűtsük a kedélyeket és ismét egymásra nézzünk, beszéljünk egymással. Eljött az idő, hogy begyógyítsuk a sebeket Amerikában. Olyan elnök leszek, aki nem megosztja, hanem összefogja az embereket” – hangoztatta.

Kifejtette: azt szeretné, ha kormányzata összetétele tükrözné Amerikát, az amerikai társadalmat. Feladata fontos részének nevezte az Egyesült Államokban meglévő rendszerszerű fajgyűlölet elleni küzdelmet, valamint a klímaváltozás visszaszorítását.

Joe Biden előtt Kamala Harris kaliforniai szenátor, az alelnöki tiszt várományosa mondott beszédet.

„Új nap virradt Amerikára” – hangoztatta. Saját pályájára hivatkozva leszögezte, hogy Amerika a lehetőségek földje, ahol az érvényesüléshez csak akarat, szorgalom és tudás szükséges.

„Én lehetek az első női alelnök, de nem az utolsó” – mondta. Felidézte, hogy amikor anyja 19 évesen Indiából Amerikába érkezett, el sem tudta volna képzelni ezt a pillanatot, ám erősen hitt egy olyan Amerikában, melyben ez a pillanat eljöhet.

A leendő alelnök beszédében külön méltatta a nőket, asszonyokat – különösen a feketéket –, akik támogatták, és felemlegette a nők előtt még mindig tornyosuló társadalmi akadályokat. Egyúttal bátor férfiként beszélt Joe Bidenről, mert volt mersze áttörni az egyik legerősebb gátat: nőt választani alelnökének.

Kamala Harris – aki nemcsak az első női, de az első fekete és az első dél-ázsiai származású alelnök is lesz – kitért az afroamerikaiakra, akik – szavai szerint – nem túl régen szabadultak fel a rabszolgaságból és a rasszizmus rémségéből, amelynek hatásai még mindig érződnek. Beszédében a kigyerekekhez is szólt, nekik címezve azt mondta, hogy merjenek álmodni, legyen bennük eltökéltség.

A beszédek elhangzása után a pódiumon megjelentek Biden családtagjai és Harris férje is, Wilmingtonban tűzijátékkal ünnepeltek Joe Biden és Kamala Harris hívei.