2024. március 29., péntek

Kirándulások határokon belül

Eddig két vajdasági középiskolai osztály és egy helyi szervezet tagjai utazhatnak a Rákóczi Szövetség jóvoltából

A koronavírus-járvány az iskolai kirándulásokra is rányomta a bélyegét. Emiatt a Rákóczi Szövetség idei, október 23-ai ünnephez kapcsolódó diákutaztatási program is átalakult. Az előző évekkel ellentétben az idén a pályázaton nyert középiskolák osztályközösségei országhatárokon belül látogathatnak meg egy-egy történelmi jelentőségű emlékhelyet, helyszínt. A rendhagyó diákutaztatási program pályázata egészen november közepéig nyitva áll.

Vajdaságból a topolyai Mezőgazdasági Szakközépiskola két osztálya szerepel a nyertes pályázók között. Az egyik osztály Zimonyba, Szendrőre, Lepenski virre, Székelykevére, az Ezüst-tóhoz, Galambócra, valamint a belgrádi Kalemegdanhoz utazhat majd. A másik osztály pedig a csúrogi emlékhelyet fogja meglátogatni. A vajdasági helyi szervezetek közül a pályázaton a Törökbecsei Települési szervezet tagjai utazhatnak majd, akik a Csúrog–Pétervárad–Zimony–Nándorfehérvár–Székelykeve–Galambóc–Szendrő útvonalat fogják bejárni.

– A Rákóczi Szövetség 2020-ban a rendhagyó helyzet miatt diákutaztatási programot hirdetett meg az október 23-ai ünnephez kapcsolódóan. Ez idén annyiban más az eddigi diákutaztatási programokhoz képest, hogy honismereti programokra mehetnek a diákok, több történelmi helyszínt is felkereshetnek, mellette pedig túrázhatnak, kirándulhatnak – nyilatkozta lapunknak Katona Flóra, a Rákóczi Szövetség kommunikációs munkatársa. – Nagyon örülünk annak, hogy eddig közel 200 iskola, vagyis 200 osztály jelentkezett a programra, amelyre november 15-éig lehet pályázni a www.rakocziszovetseg.org oldalon. Mivel a határokat nem lehet átlépni, ezért arra biztatjuk az osztályokat, az iskolákat, hogy az országon belül ismerjenek meg egy másik régiót, egy történelmi emlékhelyet. Úgy gondoljuk, hogy sokan országon belül sem voltak még olyan sok helyen kirándulni. Minden előírást betartunk az adott ország törvényei szerint. A diákok így is jól érzik magukat, és kirándulnak – hangsúlyozta a Rákóczi Szövetség munkatársa.