2024. április 26., péntek

Az új realitás

Rade Panić: Térségenként egy-egy kórházat teljes egészében Covid-kórházzá kellene átalakítani

Ellentmondásos nyilatkozatok hangzanak el a napokban az egészségügyi rendszer stabilitásának a vonatkozásában. Az egészségügyi minisztérium tisztségviselői szerint ugyanis egyre kevesebb szabad ágy áll a Covid-páciensek rendelkezésére és mind több kórházi részleget kénytelenek Covid-részleggé átalakítani, például Darija Kisić Tepavčević pénteki értékelése szerint semmi ok az aggodalomra, elegendő hely áll rendelkezésre a kórházak elfekvő osztályain.

Az államvezetés újfent elmulasztotta megtenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az egészségügyi rendszer felkészülhessen a járvány aktuális hullámára, noha egyértelmű volt, hogy ez elkerülhetetlen – fejtette ki lapunknak nyilatkozva Rade Panić altatóorvos, az Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének elnöke. Úgy tűnik, hogy a politikum kizárólag a júniusban megtartott választások előtti, majd az azt követő, valamint a 2022-re bejelentett rendkívüli választásokra való felkészülésre összpontosít, megfeledkezve közben minden egyéb prioritásról – emelte ki, és hozzátette, ha már muszáj volt az idén megtartani a választásokat, esetleg gyorsabban megalakíthatták volna a hatalmi struktúrákat. Már csak azért is, hogy az egészségügyben megejthessék a szükséges intézkedéseket, egyebek mellett a foglalkoztatás növelését. Jelenleg éppen annyi munkanélküli orvost és egészségügyi nővért tartanak nyilván, mint amennyire az egészségügy zavartalan működéséhez egyébként szükség volna – jegyezte meg a szakszervezeti vezető, majd arra is rámutatott, hogy nemcsak az okoz gondokat, hogy nem alkalmaznak elegendő egészségügyi dolgozót, hanem az is, hogy a komolytalan hozzáállás miatt a SARS-CoV-2 számos egészségügyi intézménybe bekerült, és a nem Covid-páciensek mellett egészségügyi dolgozókat is megbetegített. Azoknál a pácienseknél, akiket valamilyen vizsgálat vagy beavatkozás okán kórházban kell elhelyezni, szerológiai tesztet végeznek el, ám az ellenanyag a fertőződés után nem alakul ki azonnal, így kerülhetett be számos fertőzött páciens a kórházakba – mondta Rade Panić, hozzátéve, hogy védőfelszerelésből sincsen mindenhol elegendő, némelyik belgrádi egészségház vonatkozásában azok az értesülései, hogy az orvosok 6 munkanapra összesen 3 védőmaszkot kapnak, noha legalább 12-t kellene.

A MAGÁNSZFÉRA IS BEKAPCSOLÓDHATNA

– Belgrádban és Kruševacon Covid-kórházat építenek 60 millió euróból. Ha ezeket esetleg sikerül is a megfelelő egészségügyi felszereléssel ellátni, nem egyértelmű, hogy ki fog bennük dolgozni. Emellett különböző csarnokokban alakítanak ki kollektív létesítményeket, noha már javában tombol a járvány, ahelyett, hogy például minden egyes régióban egy teljes kórházat Covid-kórházzá alakítanának át, hiszen így az adott térség többi kórháza kizárólag a nem Covid-pácienseket fogadhatná. Senki nem igyekszik nyomon követni, hogy a bizonyítottan fertőzöttek kivel kerültek kapcsolatba, de a tesztelés vonatkozásában is számos kérdés merül fel. Annyit tudunk, hogy egy-egy nap leforgása alatt mennyi tesztet végeznek el, azt viszont nem, hogy ebből mennyi a PCR-teszt és mennyi a szerológiai, amelynek szintén több fajtája van. Azt sem közlik, hogy a naponta elvégzett tesztek közül mennyi az először elvégzett és mennyi a már bizonyítottan fertőzöttek fertőzöttségi státusa ellenőrzésének céljából elvégzett teszt. Amíg nem ismerjük a pontos statisztikai mutatókat, fogalmunk sincsen, hogy mi a valós járványhelyzet. Ami az intézkedéseket illeti, képtelenek vagyunk egyensúlyt teremteni. Egyesek semmilyen korlátozást nem foganatosítanának míg mások a legszívesebben ismét bezárnának bennünket az otthonainkba. Elmulasztottuk megtenni a szükséges lépéseket addig, amíg a térségben valóban Szerbiában volt a legjobb a járványhelyzet. Korlátozni kellett volna a szabad beutazást, valamint legalább a középiskolások és bizonyos karok hallgatóinak a tekintetében a tantermi oktatást, hiszen az említett korosztálynak nincsen szüksége szülői felügyeletre, ám éppen ők azok, akiket a tudomány, gazdag társadalmi életük okán, az első számú vírushordozók között említ. Biztos forrásokból tudom, hogy az oktatási intézményekben közel sem annyira jó a helyzet, mint egyesek állítják, főleg nem a tanárok fertőzöttségi státusának tekintetében. Arról se feledkezzünk meg, hogy miközben tombol a járvány, Novi Pazarban Lidl üzletet nyitottak, Belgrádban pedig megnyitották a Balkán legnagyobb bevásárlóközpontját. Milyen példát mutattak ezzel az embereknek? Vajon mivel lehetne érvelni a polgároknak, hogy ne szervezzenek családi ünnepséget és egyéb gyülekezést, hiszen azt látják, hogy néhol akár ezer személy is gyülekezhet?! – fogalmazott Rade Panić.

Beszélgetőpartnerünk a folytatásban ismét rámutatott, hogy az igencsak válságos helyzetnek a nem Covid-páciensek is kárát látják, hiszen nem részesülnek megfelelő ellátásban, sokan közülük már most nem vehetik igénybe a számukra olykor nélkülözhetetlen egészségügyi szolgáltatást. Az sem világos, hogy ilyen körülmények között miért nem próbálják meg bevonni a rendszerbe a magánalapítású egészségügyi létesítményeket úgy, hogy azok elsősorban a nem Covid-pácienseket lássák el, vagy az egészségbiztosítási alap, vagy a költségvetés terhére – emelte ki Rade Panić, aki szerint ez az intézkedés is hozzájárulhatna ahhoz, hogy az egészségügyi rendszer egy adott pillanatban ne omoljon össze.

AZ ÁLLAM NEM VARÁZSLÓ

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter sokadszor arra kérte a polgárokat, hogy ne szervezzenek bulit, ünnepséget, illetve ne vegyenek részt ilyen jellegű összejöveteleken, hiszen ezeken terjed a leggyorsabban a vírus. Minden nap újabb kórházi részlegeket kénytelenek Covid-részleggé átalakítani – emelte ki Zlatibor Lončar az N1 tv összeállítása szerint.

– Jelenleg egyetlen nap alatt annyi oxigént használunk el a Covid-páciensek gyógykezelése során, mint amennyit egyébként több mint egy hónap alatt. Egyetlen kórház naponta átlagban 5 tonna oxigént használ el. Legutóbb a zimonyi kórházat nyitottuk meg a Covid-páciensek számára, a következő a pancsovai lesz. Ezt követően már nincsen több olyan kórház, amely alkalmas lenne a Covid-páciensek fogadására. Abban állapodtunk meg, hogy a Banjica Ortopédiai Intézetet nem alakítjuk át ismét Covid-kórházzá, hiszen az évnek ebben az időszakában gyakoriak a töréses sérülések, és azokat a pácienseket nem tudnánk hol ellátni. Napok óta ismétlem, hogy a belgrádi kórházak hamarosan megtelnek, így az ország egyéb területein leszünk kénytelenek elhelyezni a fővárosi pácienseket. Ez az új realitás. Igyekszünk mindenkinek segíteni, ám az egészségügyi rendszer kapacitásai végesek, mind a szabad ágyak, mind az egészségügyi dolgozók tekintetében. Arra kérek mindenkit, hogy kerülje a nem létfontosságú emberi kapcsolatokat, a másokkal való érintkezést. Nem vagyunk varázslók, a járványt addig nem sikerül megállítani, amíg nem kezd el mindenki szolidáris lenni embertársaival. A járványügyi szabályok be nem tartása az egészségügyi rendszer összeomlását fenyegeti – fejtette ki Zlatibor Lončar.

1318 FERTŐZÖTT – 11 ELHUNYT

Ami az aktuális mutatókat illeti, a hétfői járványügyi jelentés értelmében 24 óra leforgása alatt 8397 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 1318-nak az eredménye volt pozitív; a pozitivitás aránya 15,8 százalék. Lélegeztetőberendezés segítségére 119 páciensnek van szüksége. A hivatalos jelentés szerint az említett 24 óra alatt 11 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel az elhunytak száma 901-re növekedett; a halálozási arány 1,41 százalék. Jelenleg 2637 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 429 551 koronavírus-tesztet végeztek el az országban, ebből 64 065 eredménye volt pozitív.

Nyitókép: Egyre több kórházi részleget alakítanak át Covid-részleggé (Fotó: Ótos András felvétele)