2024. április 26., péntek

Egyedi gép Kamenicán

Korszerű mágneses rezonancia-géppel gazdagodott az intézet – Megkezdődött a Kamenica 3 részleg építése is

Szerbiában csupán a Kamenicai Intézetnek van olyan mágnesesrezonancia-gépe, amely a rosszindulatú daganatok felfedezése mellett lehetőséget nyújt a mágnessel ellenőrzött mellpunkcióra (biopsziára) is – magyarázták a kórházkomplexum onkológusai tegnap a sajtó képviselőinek. Az orvosok elmondták, hogy az új géppel együtt az intézet immár három mágnesesrezonanci-berendezéssel büszkélkedhet.

Az egyedinek számító, korszerű egészségügyi gép a tegnapi bemutatóval kezdte meg működését, és az intézet mindhárom részlege használni fogja, hisz működéséhez nemrégiben egy teljesen új épületszárnyat építettek. A befektetéseket a tartományi kormány támogatta: a mágnesesrezonancia-vizsgálatra és e gép számára előirányzott épületszárny megépítésének összértéke 126,5 millió dinárba került – mondta a befektetések bemutatásán Igor Mirović tartományi kormányfő, aki Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár kíséretében meglátogatta a Kamenica 3 kórházrészleg építési munkálatait is.

A 9500 négyzetméternyi területű új épületnek jelenleg az alapjait ássák. A tervek szerint az onkológiai részleg mellé épül, és része lesz a mágnesesrezonancia-gép számára épített épületszárny is.

(Fotó: Tóth D. Lívia)

(Fotó: Tóth D. Lívia)

– Az építkezés első fázisának kezdetén vagyunk, de már előkészítettük a második fázis megvalósításához szükséges dokumentációt is. Pár nap múlva megkapjuk a mágneses rezonancia épületszárnyának működési engedélyét, és ezután kiírhatjuk a közbeszerzési eljárást a munkálatok második fázisának elvégzésére is – mondta a tartományi kormányfő.

Igor Mirović kiemelte, hogy előreláthatólag 2022 végéig fejeződik be a Kamenica 3-nak az építése, amelyben helyet kap a szív- és érgyógyászati, a tüdőgyógyászati és az onkológiai osztály is.

Hozzátette, hogy a tartományi kormány a jövőben is nagy hangsúlyt fordít a vajdasági egészségügyi rendszer fejlesztésére.

– Folytatjuk a 2016-ban megkezdett munkát, ettől kezdve ugyanis folyamatos a befektetés az egészségügybe. Ez a következő években is prioritást élvez a tartományi kormány munkájában, de az országban is. A jövő évi költségvetés tervezésében is nagy hangsúlyt fektettünk az egészségügyi rendszer fejlesztésére, és a tavalyinál is több eszközt irányozunk elő. Folytatódhat tehát a vajdasági intézetek, kórházak és egészségházak felújítása és korszerű felszerelése – ígérte a tartományi kormányfő.

Hangsúlyozta, hogy a következő napokban aláírják a Vajdasági Klinikai Központ sürgősségi részlegéhez tartozó B és C épületszárny megépítésére vonatkozó szerződést is. Több évi befektetett munka és egyeztetés után valóban úgy tűnik, hogy még november folyamán sikerül aláírni a kivitelezésről szóló szerződést a szerb kormánnyal, így tavaszra már elkezdődhetnek a munkálatok – vázolta a helyzetet Mirović. Kiemelte, hogy a jelentős szerződéskötés mellett az idén átadásra kerül a belgyógyászati osztály felújított épülete is, amely a vajdasági központ egyik legnagyobb és legtömegesebb kórháza.

A tartományi kormányfő kitért az egyre súlyosbodó vajdasági járványhelyzetre is. Hangsúlyozta, hogy 2021-ben ismét nehéz kihívások elé nézünk, ugyanis tovább kell folytatnunk a harcot a koronavírus-járvány ellen. A korszerű gépek beszerzésével egyrészt hatékonyabbá kívánják tenni az egészségügyi rendszer működését, másrészt viszont a túlterhelt egészségügyi dolgozók munkáját szeretnék megkönnyíteni – tette hozzá Mirović a Kamenicai Intézetben tett látogatása során.