2024. március 28., csütörtök

Ma nyújtják be követeléseiket a szabadúszók

Három kérdéskört ölel fel az Interneten Dolgozók Egyesületének az a folyamodványa, melyet ma adnak át a Pénzügyminisztériumnak. Azt szeretnék elérni, hogy állítsák le az adó visszamenőleges megfizettetését, hogy csökkentsék adóterheiket és hogy rendezzék a freelancerek jogi státuszát.

Az egyesület az után jött létre, miután az Adóigazgatóság a múlt hónapban bejelentette, hogy mindazokkal, akik külföldi megbízónak dolgoznak, vagyis külföldről jutnak jövedelemhez, de nem fizetnek adót, 5 évre visszamenőleg megfizetteti az adót és a járulékokat. A programozókat, webdizájnereket, youtubereket, influencereket és más, külföldről jövedelmet megvalósítókat tömörítő egyesület képviselői azzal mentegetőznek, hogy többségük nem is tudott a 2001 óta szinte változatlan formában érvényes rendelkezésről, amely a polgárok jövedelemadójáról szóló törvény keretében a külföldről érkező bevételek megadóztatására vonatkozik. Egyesek azzal érvelnek, hogy az adóhivatal bejelentése előtt senki sem tájékoztatta őket erről az adónemről, illetve befizetésének módjáról. Korábban a freelancerek azt is hangoztatták, hogy az információs technológia a leggyorsabban fejlődő ágazat, amely komoly hasznot hoz Szerbiának, és azok közé a ritka ágazatok közé tartozik, melyek a világjárvány idején is bővülni tudnak, éppen ezért sok ország kedvezményekkel, támogatásokkal igyekszik segíteni munkáját. Az illetékes állami szervek ugyanakkor arra emlékeztetnek, hogy a szabadúszók ugyanúgy adóköteles polgárok, mint Szerbiában mindenki más, aki jövedelmet valósít meg, valamint hogy erre és a következő két évre kedvezményeket is kapott az IT-szektor.

Az interneten dolgozók címére két hete kezdték meg az adóvégzések kiküldését, és az egyesületi információk szerint az átlagösszeg 5 évre a 10 ezer eurót is meghaladja.