2024. április 25., csütörtök

Jazzbuli az első sorból

A képernyő előtt ülve követhetjük a 22. alkalommal megrendezett Újvidéki Jazzfesztivált

A zenerajongók számára jó hír, hogy a rangos eseményt a járványügyi helyzet ellenére is megtartják. A fesztivál fő programrészét november 12-e és 14-e között élő közvetítésen keresztül követhetjük a különböző közösségi internetes platformokon, például a rendezvény YouTube-csatornáján vagy Facebook-oldalán.

A zenei eseményről sajtótájékoztatón beszéltek a szervezők a Művelődési Központ Ifjúsági Tribünjén

A zenei eseményről sajtótájékoztatón beszéltek a szervezők a Művelődési Központ Ifjúsági Tribünjén

Mint minden évben, az idén is lesznek kísérőprogramok és bevezetőrendezvények is. Ezek november 9-e és 14-e között látogathatóak változó helyszíneken: a Selyemgyár Művelődési Állomáson, a Művelődési Központban és a Malom Művelődési Állomáson. A kísérőrendezvények az idén koncerteket nem foglalnak magukba, viszont megnézhetjük Miroslav Majstorović fotókiállítását Jazztörténetek címmel, és minden napra jut egy műhelymunka is. Ez utóbbi célja a gyerekek és a fiatalok zenei képzése, kulturális látókörük bővítése, művészi kreativitásuk növelése, valamint betekintést kaphatnak a hangszerkészítés fortélyaiba is. A csoportokat többek között olyan neves jazzmuzsikusok és tanárok vezetik mint Molnár Igor, Maja Haim, Goran Milošev, dr. Ivan Ilić, Svetlana Palada, Jelena Dopuđ. A részvételhez kötelező előzőleg leadni a jelentkezést a novisadjazzfestival.rs oldalon.

Tekintettel a világszinten tomboló koronavírus-járvány miatt hetente változó intézkedésekre, a szervezők az idén nem szándékoztak külföldi előadóakt hívni, ezért ezúttal kilenc hazai, neves jazzelőadót hallgathatunk meg. A rendezvények péntektől vasárnapig este nyolc órakor kezdődnek, a zenekarok egy-egy órás műsoridőt kapnak. Az első nap a Big Band SzRT, a MING, végül pedig a Thrill Seeking Polymers lép fel az üres nézőtér előtt. Szombaton a Drama Quartet, a Kurina trio, Miloš Branisavljević Quartet koncertezik a kameráknak, vasárnap pedig Ivan Švager, az Ambire band, Viktor Tumbas és a Schime zenekarokat láthatjuk a képernyőnk előtt.

Az eseménnyel kapcsolatban megtartott sajtótájékoztatón a szervezők azt is elmondták, hogy több opciót is kilátásba helyeztek a rendezvény megvalósítása érdekében. Az is szóba került, hogy egy kijelölt, nyílt téri helyszínről széles kivetítőn keresztül a jazzrajongók követhetik az eseményeket, de a jelentősebb összejövetellel járó fertőzésveszély miatt végül elálltak ettől az ötlettől.