2024. március 29., péntek

Ricsaj Népművészeti Találkozó volt Óbecsén

Pénteken és szombaton 17. alkalommal tartották meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a Ricsaj Népművészeti Találkozót. A rendezvény alatt a gyermekeknek lehetőségük volt népi gyermekjátékokat, néptáncokat, népdalok tanulni és kézműveskedhettek is. Pénteken este „Nagy udvara van a holdvilágnak...” címmel népzenei estet tartottak, ahol a négy óbecsei népdalcsoport mellett a törökbecsei Kiscsutorás csoport, az óbecsei Csermely zenekar, valamint a péterrévei dr. Kiss Imre Művelődési Kör Pengetős banda nevű tamburazenekara és egy énekkettőse lépett fel.

A Ricsajon nincs zsűrizés, csak felhőtlen szereplés (Fehér Rózsa felvétele)

A Ricsajon nincs zsűrizés, csak felhőtlen szereplés (Fehér Rózsa felvétele)

A műsor végén az óbecsei Botra férfikórus átadta a KÓTA - Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének vándorstafétáját a csókai Csalogány asszonykórusnak. Mindkét együttes fel is lépett egy-egy dalcsokorral. Az eseményt a szövetség társelnöke, Birinyi József is megtisztelte a jelenlétével, aki citerája mellől meg is énekeltette a közönséget.

Szombaton este „Párja nincs…” címmel néptáncegyüttesek mutatkoztak be a Fokos zenekar kíséretében, de a szervezők úgy döntöttek: ezeket a produkciókat közönség nélkül viszik színpadra. A műsor felvételét a világhálón tekinthetik majd meg az érdeklődők.

A Ricsaj Népművészeti Találkozó a budapesti Nemzeti Kulturális Alapkezelő Zrt., a Forrás – Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ, az óbecsei önkormányzat, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság, valamint a Lux Nyomda támogatásával valósult meg.