2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREK

Folyami óriás a Bégában

A legnagyobb Nagybecskereken gyártott folyami hajót eresztették tegnap a Bégába a perlaszi Begej 1 nevű hajógyárban. Valójában egy folyami tartályhajóról van szó, amelyet a külföldi megrendelő, a Shell társaság számára gyártottak. Az elkészítését egy belga társaság finanszírozta.

A hajó hossza 135 méter, a szélessége 11,6 méter, súlya pedig 855 tonna. Több mint 4300 köbméternyi teher szállítására képes. A nagysága miatt két részben készült a nagybecskereki Begej hajógyárban, ahonnan egyenként úsztatták le a perlaszi hajógyárig, és illesztették össze őket. A hajtóműve elektromos, amivel a minimálisra csökkent a káros gázok kibocsájtása. A tartályhajó tíz hónap alatt készült el, és 160-an dolgoztak rajta.

A vízrebocsájtáskor szokásos ünnepségen Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere avatta fel a hajót a pezsgősüveg összetörésével.

Marko Pražić, a Rubicon Shipping társaság igazgatója, amelynek a tulajdonában van a becskereki hajógyár is, ez alkalomból kijelentette, hogy jelentős volt a becskereki önkormányzat hozzájárulása ahhoz, hogy egyesüljön és talpra álljon a korábban tönkrement és csődbe jutott két becskereki hajógyár. Ennek eredményeként született meg ez a folyami óriás. Ahhoz azonban elsősorban jó munkaerőre is szükség volt. Az igazgató szavai szerint valójában sikerült visszahozni a gyárba, illetve a szakmába azokat a dolgozókat, akiknek egy jó része a korábbi hajógyárakban sajátította el a hajógyártás tudományát.

A tartályhajót a Bégából a Tiszába, majd a Dunába vontatják, onnan pedig a Duna–Rajna–Majna-csatornán keresztül a rotterdami megrendelőhöz kerül.