2024. március 30., szombat

Roglič a címvédés kapujában

A címvédő szlovén Primož Roglič a győzelem kapujába került a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen, miután a vasárnapi zárás előtt szombaton 24 másodpercet megőrzött előnyéből összetettben az ecuadori Richard Carapaz előtt. Az etapon a francia David Gaudu diadalmaskodott.

A Sequerosban kezdődő 178,2 kilométeren sorrendben egy első, három harmadik és egy második kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, hogy aztán a versenyzők szembenézzenek az Alto de La Covatillával. A kiemelt kategóriás, 11,4 kilométer hosszú és 7,1 százalék átlagmeredekségű emelkedő végén 1965 méteres tengerszint feletti magasságban volt a hegyi befutó. Ezen a szakaszon dőlt el gyakorlatilag a spanyol körverseny összetettje, miután a vasárnapi zárónapon a madridi körözés hagyományosan már az ünneplésé és a sprintereké. Az etapot Primož Roglič 45 másodperc előnyből várta a tavaly Giro d'Italia-győztes Carapaz, és 53 másodperc fórral a brit Hugh Carthy előtt.

A távnak 10 fokban és esőben vágtak neki a versenyzők, akikre az első hegy tetején köd is várt. Nagy, 34 fős szökevénycsoportot engedett el négy percre a mezőny, amelyben az üldözést a Movistar vezette.

A záró emelkedő lábához érve az - ekkor már Jumbo-Visma vezette - mezőny hátránya három és fél perc fölött volt, az etapgyőzelemért így a szökevények harcolhattak. Az utolsó négy kilométerre Gaudu maradt egyedül az élen, és múlt szombati sikerét követően immár második szakaszát nyerte az idei spanyol körversenyen.

Az összetett esélyesek egyre morzsolódó csoportját a záró négy kilométerre érve Carthy megindulásai rostálták még tovább, majd Carapaz támadott, amikor nagyjából három kilométer volt hátra. Bár az ecuadori 21 másodpercet faragott hátrányából a segítői nélkül rövid időre megrogyni látszó Rogličcsal szemben, a szlovén megtartotta első helyét. Roglič akkor védi meg címét, ha vasárnap célba ér Madridban. Ez a bravúr a spanyol Roberto Herasnak 2004-ben és 2005-ben sikerült.

Az összetett második helyéről Carapaz, a harmadikról a pályafutása első Grand Tour-dobogóját megszerző Carthy várja az utolsó etapot.

Az összetett élcsoportja:

------------------------
1. Roglič 69:17:59 óra
2. Carapaz 24 másodperc hátrány
3. Carthy 47 mp h.
4. Martin 2:43 perc hátrány
5. Mas 3:36 p h.