2024. március 28., csütörtök

Ez elment vadászni…

A közelmúltban volt egy érdekes beszélgetésem, amely során szóba jöttek a gyógyszerek és valahogy a gyógyszervásárlás helyének a témája is. Emlékszem, szinte nem is értettem a kérdést: Hol van még lehetőség gyógyszert venni?

Lehet, hogy a szakmámból kifolyólag, vagy mert olyan családban nőttem fel, amelyben sok az egészségügyi dolgozó, bennem fel sem merült az, hogy patikán, azaz gyógyszertáron kívül bárhol máshol is lehetne, szabadna gyógyszert venni. Elkezdtem érdeklődni a téma iránt. Járjunk egy kicsit utána annak, milyen lehetőségei van a mai kor emberének a gyógyszervásárlásra, s ezeknek mik az előnyei és hátrányai.

Interneten keresztül

Kétezer-húszat írunk. A kibertér mindenekfelett, ugye? Mint ahogy az élet sok-sok területét, így a gyógyszerforgalmazást sem kerülték el az internet nyújtotta lehetőségek és kényelem. Felmerülhet a kérdés: gondot okoz-e az egészségügyi ellátásnak és a közegészségügynek a gyógyszerek, illetve táplálékkiegészítők interneten keresztüli vásárlása? A válaszom erre: ha egy tökéletes világban élnénk, akkor természetesen nem. De nem élünk! Ahogy a Pharmaonline is megírta, egy kutatásban azt az eredményt kapták, hogy 35 000 internetes gyógyszerforgalmazó közül kevesebb, mint háromszáz minősült legálisnak – ez nem éri el a 0,1%-ot sem. Az embereknek csaknem a 10%-a már vásárolt gyógyszert interneten keresztül. Bár mindenkiben benne vannak a rémhírek az ilyen módon vett készítményekről, a kényelem, a 24 órás szolgáltatásnyújtás, az esetleges anonimitás, a kedvezőbb ár, az időtől és helytől független gyógyszerbeszerzés nagyon csábító tud lenni, az illegális és vényköteles pszichoaktív szerek vagy antibiotikumok vásárlásáról nem is beszélve.

De mégis mi történhet, vagy milyen kockázatot rejthet a kibertérben megrendelt gyógyszerek vagy táplálékkiegészítők vásárlása, még akkor is, ha egy olyan oldalról rendeljük ezeket, amely legálisan működik és betartja azokat a fogyasztóvédelmi és egészségügyi előírásokat, amelyek nélkülözhetetlenek a megfelelő betegvédelem érdekében. A beteg-orvos, illetve beteg-gyógyszerész kapcsolat és tanácsadás hiánya, a téves öndiagnózis gyakorisága, a helytelen polifarmácia kialakulása, a gyógyszerhozzászokás veszélye, a helytelen tárolás-szállítás és más gazdasági kiskapuk-csalások kialakulásának kockázata mind-mind fennáll. Vannak már olyan gyógyszertárak, amelyekben az online megrendelés és foglalás záróakkordjaként még mindig el kell battyognunk a patikába azért, hogy átvehessük az „árut”. Ezt én egy köztes megoldásnak tartom, hiszen ilyenkor még van egy utolsó esély egy gyógyszerész-beteg dialógusra. A felsorolt érvek és ellenérvek tükrében mindenki döntse el, hogy melyik utat választja.

Drogériában, gyógynövényboltban

Ugyanilyen labilis téma a drogériákban, gyógynövényboltokban vásárolt étrendkiegészítők és gyógynövények kérdése is. Mint ahogy már a fenti sorokból, sőt az előző cikkekből kiderült, én mindig annak a híve vagyok, hogy a gyógyszerhasználat vagy öndiagnózis előtt kérdezzünk meg egy szakembert ebben a témában. Igaz, a drogériák és „bioboltok” által értékesített áruk minősége messze jobb, mint az illegálisan működő, esetlegesen hamisított gyógyszert, vitaminokat vagy gyógynövény-készítményeket árusító weboldalak nyújtotta kínálat, ám az ezekben a létesítményekben dolgozók egyike sem egészségügyi szakemberek. Szó sincs az orvoslás vagy gyógyszerészet isteni magaslatokba helyezéséről, de ha elromlik a mosógépem én is szerelőt hívok, vagy olyan embert kérdezek meg, aki ért a háztartási gépekhez. Nem?

Az én filozófiám az, hogy nem lehet mindent növényekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal vagy különleges élelmiszerekkel gyógyítani, de ezeknek az anyagoknak is van hatásuk az emberi szervezetre. Még ha kisebb mértékben is vagy máshogy, de hatást fejtenek ki ránk, és nagyon csúnya „összeveszések” lehetnek növény és növény, gyógynövény és gyógyszer, étrendkiegészítő és gyógyszer között. Sőt még a mindennapi táplálkozásunk megváltoztatása is egy-egy diéta által hatást gyakorolhat az egészségünkre, vagy az általunk szedett terápiára működésére. Ha úgy döntünk, különböző okok miatt, hogy mégis gyógyszertáron kívül vesszük meg a teakeveréket, vitamintablettát vagy kenceficét, érdemes beköszönnünk a legközelebbi patikába is útközben. Higgyék el, megéri.

Piacokról, szomszédasszonytól

Utoljára hagytam azokat a platformokat, amiket épp ésszel fel sem foghatok. Megint csak szólnék arról, hogy nem nevelni, vagy ujjal mutogatni szeretnék, de talán ha leírom a véleményem, megváltozik egyes emberek rossz és mindenekelőtt veszélyes szokása. Igen, az egyes piacokon vásárolt illegális vagy nem regisztrált gyógyszerekre gondolok. Számomra az ilyesfajta gyógyszerárusítás és adok-veszek történetek ugyanabba a kategóriába tartoznak, mint egy drogértékesítő és egy drogfogyasztó kapcsolata. Egyik esetben sincs fogalmunk arról, hogy mit kapunk a pénzünkért, annak a dolognak milyen a minősége, a hatása, használatának a veszélyei és még sorolhatnám. Lehet, hogy kemény szavak, de ha objektíven összehasonlítom a kettőt, akkor végeredményben nem sok különbséget látok az illegálisan a piacról vagy a szomszédasszonytól („Ha neki segített, nekem is jó lesz!”) beszerzett gyógyhatású termékek vásárlása és a droghasználat között. Ez legyen a szemünk előtt.

Fogalmazzuk át magunkban a mondókát: Ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte, ez megsütötte – ez az icike-picike pedig megkérdezte kezelőorvosát és gyógyszerészét!

(Ez a cikk csupán tájékoztató jellegű, és semmiképp sem helyettesíti a szakmai konzultációt)