2024. március 29., péntek

Őszi immunerősítés

A nyár folyamán körülvesznek bennünket a különböző kerti vetemények, gyümölcsök, melyeket a reggeli, az esti órákban, vagy napközben uzsonnaként is fogyasztunk. Ha nincs kertünk, akkor is könnyedén megtalálhatók a piacokon vagy a lakhelyünkhöz legközelebb eső boltban. Ősszel is számos gyümölcs érik be, a háziasszonyok pedig örömmel készítik a télirevalót.

Toldi Violetta dietetikussal készített interjúnk során arra voltunk kíváncsiak, hogy miként erősítsük immunrendszerünket a hidegebb időszakra készülvén.

Miért fontos ősszel az immunerősítés?

– Az immunrendszer feladata, hogy megóvja szervezetünket a fertőzésektől és a saját kóros sejtjeinktől. Egész évben fontos odafigyelni immunrendszerünk megfelelő működésére, de fokozottabb figyelmet a hideg időszakban igényel, amikor különben is hajlamosabbak vagyunk a különféle légúti megbetegedésekre.

Milyen vitaminokkal pótolhatjuk a nyári zöldségek és gyümölcsök hiányát?

– A legjobb módszer helyes táplálkozással erősíteni immunrendszerünket. Naponta fogyasszunk el legalább 400 gramm zöldséget, gyümölcsöt, ezekből is válasszuk az idénynek megfelelőt, és hogy a vitamintartalmat minél jobban megőrizzük, nyers formában kerüljenek a tányérunkra. Immunrendszerünk védelme érdekében fogyasszunk teljes értékű fehérjéket, ez alatt értem a tejtermékeket, a sovány húsokat, a tojást, a halat. Az ásványi anyagok közül a cinknek, a vitaminok közül pedig az E-, D- és C-vitaminnak van fontos szerepe immunrendszerünk védelmében, amit a megfelelő táplálkozás mellett étrend-kiegészítő formájában is növelhetünk. Cinket tartalmaznak a hüvelyes növények, a tökmag, sovány marhahús, a C-vitamin pedig minden zöldségben és gyümölcsben megtalálható. A javasolt napi bevitel 500–1000 mg, a cinkből pedig 10 mg. Az E-vitamin megtalálható a növények csírájában, tojássárgájában, kiváló antioxidáns hatással bír. Emellett számos természetes gyógymód hatásos a megfázásos tünetek enyhítésében, immunrendszerünk védelmében, mint például a méz, gyömbér, fokhagyma, melynek a vírus mellett baktérium- és gombaölő hatása is van. Egyéb életmódbeli tényezőkre is fektessünk hangsúlyt, például a folyadékfogyasztásra, napi 2–2,5 liter mennyiségben, valamint a rendszeres testmozgásra.

Mennyire megfelelőek erre a célra az étrend-kiegészítők?

– Fontos hangsúlyozni, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a megfelelő étkezést, tehát változatos táplálkozás mellett, kiegészítésként fogyasszuk őket. Megfelelő táplálkozás esetén is hideg időszakban célszerű az étrend kiegészítése (a korábban említett vitaminok és ásványi anyagok bevitele), illetve a már jelenlevő felső légúti megbetegedés esetén, hiszen enyhíti a tünetek lefolyását. A változatos táplálkozást azonban egyik étrend-kiegészítő sem helyettesíti. A C- és E-vitamin antioxidáns hatást fejt ki, s ugyancsak a D-vitamin és a cink étrend-kiegészítők is alkalmasak erre.

Hogyan vihetjük be ezeket természetes úton?

– Mindenképp az életmódbeli tényezőket kell középpontba helyeznünk, kiemelném ismét a megfelelően összeállított, egészséges táplálkozást, amely nélkülözhetetlen szervezetünk megfelelő védekezéséhez. Természetes úton tehát táplálékkal vihetjük be, C-vitamin nagy mennyiségben a gyümölcsökben és zöldségfélékben található, D-vitamin pedig a tojássárgájában, halban, májban és a tejtermékekben. Az E-vitamin kiváló antioxidáns hatást fejt ki, forrásai a növényi csírák, tojássárgája, illetve cinket tartalmaznak a hüvelyes növények, a tökmag és a sovány marhahús.