2024. április 25., csütörtök

5318-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

A koronavírus-fertőzésen átesett lehetséges donorok jelentkezését várják

Meghalt 107, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 5318 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton. A kormányzati portálon azt írták: 104 943-ra-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 2357-re emelkedett, 24 847-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 77 739. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 29 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. Kórházban 5612 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 405-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 36 911-en vannak, a mintavételek száma 1 189 962.

A rendkívüli járványhelyzet miatt a kormány új rend szerint működik: naponta, kétnaponta reggel hatkor az operatív törzs a miniszterelnök részvételével ülésezik, emellett a rendkívüli jogrendi akciócsoport is újrakezdte munkáját.
Kijárási korlátozás van életben: éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivétel, ha valaki munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal hagyja el lakóhelyét.
A járvány terjedésének csökkentése érdekében újra ingyenes a parkolás, és Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon 7 és 9, valamint 15 és 19 óra közötti időszakokra. A kormány arról is döntött, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket, a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és kötelező a maszkviselés. Továbbra is kötelező a maszk viselése az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, a vendéglátóhelyeken stb. A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, amelyekben nem tartják be az előírásokat, bezárja - írták.

A koronavírus-fertőzésen átesett lehetséges donorok jelentkezését várja az OrthoSera kutatócsoport, hogy vérplazma-terápiával segíthessék elő a betegek eredményes kezelését. A jelenleg ismert egyik leghatásosabb eljárás hazai alkalmazásával már több mint száz embert sikerült meggyógyítani - közölte az ITM. Világszerte növekszik az igény a vérplazmaterápiára, mert ez a támogató gyógymód egyre több súlyos koronavírus-fertőzött esetében bizonyul hatékonynak. A kutatócsoportnak folyamatosan szüksége van új donorokra, mivel az általuk adott anyagból nyerhetők ki azok az antitestek, amelyek segítenek leküzdeni a vírust az emberi szervezetben. Vérplazmaadásra az info@orthosera.com címen vagy a +36 70 363 8768-as telefonszámon lehet jelentkezni.