2024. április 26., péntek

A digitális írástudás fejlesztése

Harminchat pedagógus vett részt az MNT és az Edu Digit Kft. továbbképzésén

Manapság egyre fontosabbá vált a pedagógusok digitális kompetenciájának fejlesztése. Ebből a célból pénteken egy háromnapos továbbképzés kezdődött az általános iskolában dolgozó osztálytanítók és tanárok számára Szabadkán, Zentán és Újvidéken. A digitális írástudás szerepe az oktatásban elnevezésű képzés a Magyar Nemzeti Tanács és az Edu Digit Kft. szervezésében valósult meg. Szabadkán a Logiscool adott helyszínt a továbbképzésnek.

Jerasz Anikó köszönti a pedagógusokat (Fotó: Gergely Árpád)

Jerasz Anikó köszönti a pedagógusokat (Fotó: Gergely Árpád)

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke kiemelte, hogy a három helyszínen összesen 36 pedagógus vesz részt a képzésen. Ennek során ügyelnek az egészségügyi előírások betartására.

–  A szabadkai helyszínnel egyidejűleg Zentán és Újvidéken is megvalósul ez a továbbképzés, amelynek központi témája a digitális írástudás szerepe az oktatásban. A program célja a pedagógusok digitális kompetenciáinak fejlesztése, amely megfelel a 21. század technikai és szakmai követelményeinek. Tekintettel arra, hogy milyen bizonytalan helyzetbe sodort minket a koronavírus, és annak tudatában, hogy milyen gyorsan terjed, készen kell állnunk minden eshetőségre, még arra is, hogy újra távoktatásra kerülhet sor. A Magyar Nemzeti Tanács kulcsfontosságúnak tartja, hogy a pedagógusok segítségére legyen, és olyan továbbképzést szervezzen a számukra, amely az IKT-eszközökkel kapcsolatos tudást fejleszti. Bízunk abban, hogy a résztvevők a képzésen elsajátított tudást fel tudják használni a mindennapi oktatásban, és mindez megkönnyíti számukra a digitális oktatás, akár a távoktatás megszervezését is – nyilatkozta lapunknak Jerasz Anikó.

Rózsa Zsombor, az Edu Digit Kft. igazgatója, a képzés egyik társszerzője szerint az online oktatás rávilágított arra, hogy melyek azok a platformok és szoftverek, amelyeket a pedagógusok leginkább használnak, és a gyakorlatban melyek bizonyultak a legjobb megoldásnak.

– Összegyűjtöttük azokat a szoftvereket, amelyekkel a tanár el tudja készíteni az anyagot, és azokat is, amelyek segítségével kommunikálnak a diákokkal. Azt is figyelembe vettük, hogy milyen módon tudják online megtartani az órát, hogy miként tudják visszakérni az anyagot. Olyan applikációkat is belefoglaltunk, amelyekkel színesebbé tehetik az óráikat. Ez egy gyakorlati képzés, hiszen nem módszertani előadásokat fogunk tartani a tanároknak. Megtanítjuk őket arra, hogy miként használják ezeket az eszközöket. Fontos, hogy ne idegenkedjenek tőlük, hanem haladjanak a kor szellemével. Fiatal egyetemi hallgatókat kértünk fel előadónak, hiszen ők járatosak ebben a világban, és elsőkézből át tudják adni a tudásukat – hangsúlyozta Rózsa Zsombor.

A képzés egyik résztvevője, Radetić Ádám zenetanár szerint a tanároknak nagy szüksége van a digitális kompetencia fejlesztésére.

– Amikor megláttam a képzés felhívását, rögtön eszembe jutott, mi az, amit még tudnék tanítani, és mi az, amit át tudok adni a diákok számára a digitális környezetben. A tananyag feldolgozására, otthoni begyakorlására és ellenőrzésére több alkalmazást használunk, de sok ilyen applikációt még nem derítettünk fel igazán. Arra számítok, hogy ezen a képzésen sokkal többet meg tudok tanulni, illetve a diákoknak is többet tudok átadni egész évben – mondta Radetić Ádám.

A digitális írástudás szerepe az oktatásban elnevezésű képzés a Vajdasági Pedagógiai Intézet akkreditált továbbképzései között szerepel.