2024. március 29., péntek

Jó kis támogatás?!

A turistairodáknak jóváhagyták az állami támogatásokat – képviselőik elégedetlenek

Nehezen születik egyetértés a szerbiai kormány és az idegenforgalmi irodák között. A koronavírus-járvány miatt többszörösen sújtott turisztikai ipar képviselői elégedetlenek a kormány által előirányzott gazdasági segélycsomaggal.

A szerbiai kormány csütörtökön délelőtt elfogadta a 2020. évre vonatkozó költségvetés módosítási javaslatot, amely szerint 150 millió dináros értékű biztosításkötvényi szubvenciót irányoznak elő az idegenforgalmi irodák támogatására – írja a Beta hírügynökség.

– Az intézkedés célja az utazási irodáknak és a kisebb utazásszervező cégeknek a támogatása, hiszen ezeknek a fennmaradását veszélyezteti leginkább a válság. Szerbiában is, csakúgy, mint a világ többi részén, az idegenforgalom a járvány által leginkább sújtott gazdasági terület, s ez az iparág állami segítségre szorul – jelentett ki Tatjana Matić idegenforgalmi, kereskedelmi és telekommunikációs miniszter.

Az utazási irodák jelentős részének a kötelező biztosítási kötvénye lejárt, emiatt munkaengedélyüket is elveszítik. Új működési engedélyhez csak akkor jutnak, ha valaki biztosítást köt a cégekkel. A járványügyi helyzet miatt kialakult bizonytalanság következtében azonban a biztosítótársaságok nem akarnak kockáztatni új szerződésekkel.

– Az utasok érdekében mindenképp szükség van biztosításra, a jelenlegi munkakörülmények között az utazási ügynökségek viszont igen nagy terhelés alatt állnak, amit ez a támogatás enyhíthetne – mondta a miniszter.

A Szerbiai Turisztikai Ügynökségek Egyesülete (UTAS), valamint a Szerbiai Turisztikai Ügynökségek Független Szövetsége (ANTAS) csütörtökön este megjelentetett közös sajtóközleményében elfogadhatatlannak minősítette a kormány javaslatát. Az illetékesek véleménye szerint minősíthetetlen, hogy az előirányzott ágazati segítségnyújtás egyenlő legyen a biztosítási kötvények szubvenciójával. Szerintük ez nem védi az utazási irodákat a csődbejutástól, de az elbocsátásokat sem tudja megakadályozni.

– Az utazási irodák érdekvédelmi szervezetei és az illetékes minisztérium között nem született semmilyen megállapodás a november 3-án megtartott ülésen, csak javaslatok születtek. Ennek ellenére Tatjana Matić miniszter az ülést követő napon a médiában már kijelentette, hogy megszületett a megállapodás az új segélycsomagról – áll a közleményben.

Az idegenforgalmi egyesületek felhívják a pénzügyminisztérium figyelmét, hogy a fenntartható állapotok érdekében vegye figyelembe az eddig elhangzott javaslatokat. Az egyesületek tagjai szerint a jelenlegi szubvenció nem az idegenforgalmi ügynökségeket támogatja, hanem a biztosítótársaságokat.

– Még akkor is, ha indokoltnak vesszük ezt az intézkedést, a legtöbb iroda nem alkalmazhatja, mert a biztosítótársaságok nem hajlandók kötvényeket kiadni, vagy jelzálogok formájában biztosítékot követelnek ehhez – idézi a közleményt a Beta.