2021. szeptember 22., szerda

Dušan Bajatović

A közéleti és politikai pályafutása alatt elmozdíthatatlannak tartott Dušan Bajatovićot, a Srbijagas földgázszolgáltató közvállalat igazgatóját a minap eltávolította a kormányban megtartott értekezletről Zorana Mihajlović kormányfő-helyettes, bányászati és energetikai miniszter. Az eltávolítás nem ment olyan könnyen, előbb megkérte a Szerbiai Szocialista Párt oszlopos tagját, hogy távozzon, majd amikor ő ezt elutasította, akkor a biztonsági őrökhöz fordult a miniszter, s azok voltak kénytelenek megoldani az előállt kellemetlen helyzetet: meggyőzni az igazgatót, hogy kívül tágasabb. Az eltávolításnak egyszerű oka volt: a megbeszélésre a miniszter utasítása alapján mindenkinek munkatársaival együtt kellett volna érkeznie, hogy megvitassák, hogyan zajlik majd az együttműködés a jövőben a kormány és a közvállalatok vezetőségei között. Bajatović viszont egyedül érkezett, s a Blic napilap forrásainak beszámolója szerint meglehetősen faragatlan módon viselkedett az ülésen, ami nem szokatlan, mert, mint a szemtanúk elmondták, az igazgató „stílusának részét képezi” ez a fajta viselkedésforma. Vita alakult ki amiatt, hogy még a legalapvetőbb felkérésnek sem volt hajlandó eleget tenni, s felkészülten érkezni az ülésre, ami végül az említett módon zárult le. Az illetékes minisztérium hivatalos közleményében csupán annyit közölt, hogy Bajatović eltávolítására „a kormány intézményével szembeni tiszteletlensége miatt” volt szükség. Az érintett igazgató nem kommentálta a történteket.

(Fotó: mc.rs)

Sokan sokféle véleményt közöltek az eset kapcsán, a legtöbben a Szerbiai Szocialista Párt kormányon belüli szerepének, hatalmának csökkenését olvasták ki belőle, a pártelnök ugyan parlamenti házelnök lett a külügyminiszteri tisztség birtokosa helyett, de a párt többi káderének be kell érnie kevesebb kiváltsággal az új kabinetben e vélemények szerint. Másrészt az is gondot okozhatott, hogy Mihajlović a közvállalatok ellenőrzésének egy újabb, szigorúbb modelljét kívánja bevezetni most, hogy a koronavírus-járvány miatt bizonyára szüksége van minden eddig könnyebben elköltött dinárra az országos költségvetésnek, s az olyan személyek, akik valóban eltávolíthatatlannak bizonyultak hosszú évek során, bizonyára személyük elleni támadásként élik meg az új helyzetet, nem akarnak ez alá az ellenőrzés alá esni.

Az egyik hazai internetes portálon a nyáron tették közzé a legjobban fizetett szerbiai politikusok listáját. Mondani sem kell, a maga havi 2 385 244 dináros keresetével konkurencia nélkül a szocialisták embere vezeti azt. Nem 20 ezer eurót keres a Srbijagas igazgatójaként, ezért havonta 163 337 dinár érkezik a bankszámlájára, de számos bizottságnak a tagja, ellát még több funkciót is, így alakul ki a húszezres végösszeg, ami a szerbiai átlagbér negyvenszeresének számít. Az igazgatói megbízatás mellett betöltött tisztségek közül kétségkívül a Jugorosgas Ellenőrző Bizottságának tagsága jelenti a legtöbbet, voltaképpen jóval többet, mint maga az igazgatói állás, 1 601 802 dinárt minden hónapban, de az udvarnoki földgáztározó vezetői pozíciója is jobb üzletnek számít, mert további 591 419 dinárt hoz a konyhára. Számos újságcikk élcelődve tesz említést arról, hogy a számlára érkező milliók ellenére a földgázszolgáltatásban jártas igazgató nem mondott le a képviselőházi juttatásról sem, ami havonta 28 686 dinárt jelent, s bizonyára észrevehetetlen bevételnek számít a bankszámlán. Érdekesség: 2017-ben és 2018-ban éves bónuszokat is kapott az udvarnoki tározótól, mind a két évben 7,1 millió dinárt fizetett be a cég Bajatovićnak. Tavalyelőtt igazán kedvezett a szerencse, mert további 8,54 millió dinárt visszafizetett a szocialista politikusnak a nyugdíjbiztosítási alap, azzal a magyarázattal, hogy a korábbi években több adót és illetéket vontak le tőle a kelleténél.

Dušan Bajatović 1967-ben született a Verbász melleti Sóvé (Ravno Selo) faluban. Életrajzában kiemeli, hogy elektrotechnikai mérnök, de közgazdasági diplomával is rendelkezik. Nem nevezte meg, hol végezte el tanulmányait, de újságírói kérdésre pontosította, hogy a szabadkai Közgazdasági Karon és az Elektrotechnikai Főiskolán diplomázott. Egy ideig a Szerbiai Ifjúsági Szövetség főtitkáraként, az Újvidéki Egyetem Tanácsának tagjaként is tevékenykedett. Az SZSZP politikusaként képviselője volt a pártnak a tartományi és a köztársasági parlamentben is. 2008-ban nevezték ki a Srbijagas vezérigazgatójává. Részt vett az orosz partnerekkel az udvarnoki tározónak, a Déli Áramlat projektumnak a létrehozásában is. Kiváló kapcsolatokat ápol a szerb ortodox egyházzal és a pátriárkával. Élettársi kapcsolatban él, egy fiúgyermek édesapja.