2024. április 19., péntek
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Üzemel a klisai népkonyha

Tegnap szentelték fel a klisai ortodox Urunk mennybemenetele templom melletti helyiségben üzemelő népkonyhát, amely a Szerb Pravoszláv Egyház Bácskai Egyházmegye és dr. Irinej Bulović bácskai püspök felügyelete alatt kezdte el munkáját. Az ünnepségen Dragana Milošević tartományi művelődési és tájékoztatási titkár is részt vett. A helyiséget az újvidéki Platon Atanacković humanitárius intézmény biztosította.

Dragana Milošević és Irinej Bulović bácskai püspök (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Dragana Milošević és Irinej Bulović bácskai püspök (Fotó: vojvodina.gov.rs)

A tartományi titkár szerint ez a nap rendkívül fontos a legveszélyeztetettebb lakosok számára, akiknek a jótékonysági intézmény és a szerb pravoszláv egyház a legemberibb módon segít.

– Az általam vezetett titkárság határozottan támogatja a vallási közösségek társfinanszírozására irányuló projekteket a nyilvános pályázaton keresztül, beleértve a Bácskai Egyházmegye Jótékonysági Intézményét is – emelte ki Milošević. Hozzátette, hogy október 17-én, a szegénység felszámolásának nemzetközi napján 70 humanitárius élelmiszercsomagot osztottak szét Káty, Tiszakálmánfalva, Kabol és Piros lakói között. A közös feladat, hogy továbbra is humánus partnerek legyünk az ilyen jellegű nemes tevékenységekben.

Lazar Majstorović, a jótékonysági intézmény vezetője beszámolt az egyesület munkájáról is. Elmondta, a plébániáról eddig 50 ember jelentkezett, de ellátási kapacitásuk jóval nagyobb, mivel mintegy 500 személy ellátására hozták létre a népkonyhát.