2024. március 29., péntek

Szennyvíztisztító – arab segítséggel

A nagybecskereki befektetés értéke 22 millió euró

A nagybecskereki Városi Tanács tegnapi ülésén elfogadták a szennyvíztisztító berendezés megépítésének a tervét, amit az Egyesült Arab Emírségek Metito Utilities Limited társaság valósít meg. Az ülésen Simo Salapura polgármestert hatalmazták fel az erre vonatkozó szerződés aláírásával, előzőleg a városi képviselő-testületnek is jóvá kell hagynia. A megindoklás szerint a szerződést a szerbiai kormány és az Egyesült Arab Emírségek közötti együttműködést szabályozó törvényrendeletek alapján kötik meg, amely mindkét oldalról lehetővé teszi az állami és a magánszektor együttműködését.

Azt ígérik, hogy megszabadul a szennyvíztől a Béga (Kecskés István felvétele)

Azt ígérik, hogy megszabadul a szennyvíztől a Béga (Kecskés István felvétele)

A Metito Utilities Limited társaság, az illetékes minisztériummal együttműködve előbb egy szándéknyilatkozattal fordult Nagybecskerek városhoz. A szükséges adatok, információk és dokumentumok cseréje után az ezzel kapcsolatos szerződés tervezete október 27-én készült el.

Simo Salapura polgármester kijelentette, hogy egy hosszú ideje húzódó probléma megoldásáról van szó, a központi víztisztító berendezés megépítése pedig létfontosságú beruházás a Béga-menti város számára. A polgármester elmondása szerint ennek a problémának a megoldásán dolgozott az önkormányzat korábbi adminisztrációja is. Tekintettel a nagyméretű lakásépítésre, amely jelenleg Nagybecskereken folyik, a víztisztítóra még inkább szükség van. A beruházás elsősorban az arab társaság 22 millió eurós direkt befektetésén alapszik. Magas szintű technológiáról van szó, amellyel a társaság már a világ 46 országában bizonyított.

A létesítmény megépítését a délkelet ipari övezet közelében tervezik. A munkálatok a szerzős aláírása után legkésőbb 12 hónap múlva kezdődnek el, és a befejezéshez további 12 hónap szükséges.

Jelenleg a város összes szennyvize az úgynevezett Aleksandrovói csatornába, onnan pedig a Béga folyóba kerül, ami a nyári hónapokban nagy gondot okoz. A víz elszíneződik, a Tisza magas vízállásakor pedig, amikor a Béga folyása leáll, hetekig kellemetlen bűz terjeng a városban. A Béga folyó újjáélesztése megkezdődött, de a szennyvíztisztító nélkül nem elegendő.