2024. április 23., kedd
ÉRDEKES HONLAPOK

Mécsesfényes, hátborzongató, emlékező honlapok

Mindenszenteki/halloween-kiadás

Nagyon unom már azokat a nagy magyarkodókat, akik szerint az igazi magyarnak köze sincs a halloweenhez, mert ugye, nálunk mindenszentek van.

Nos, már abban sántít a rögeszméjük, hogy maga a halloween szó az All Hallow Eve szóból származik, ami ugye mindenszenteket jelent. Másrészt ezzel az erővel az anyák napja, a nők napja és még sok más, idegen kultúrából meghonosodott ünneppel szegényebbek lehetnénk. Én mindig is, akinek nem inge ne vegye magára elvet vallottam, és különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül, ha éppen kedvem szottyant hozzá, október 31-én este beöltöztem halloweenre, aztán másnap, november 1-jén mindenszentek alkalmából a temetőben meglátogattam hallottaimat. Különben is ez az este is alkalom a közösségi összejövetelekre, jól érezzük magunkat, barátkozzunk. Mindez persze úgy a legérdekesebb, ha beöltözünk, illetve a buli helyszínéül szolgáló hely is kellőképpen ki van dekorálva. A Gyakorolj.hu halloweeeni/mindenszenteki oldalán (www.gyakorolj.hu/szokasok/halloween5.php) számos praktikus, kevés pénzből is megoldható ötletet kaphatunk ehhez.

***

Mivel a koronavírus újabb tombolása miatt nagyon úgy tűnik, hogy a boszorkányok éjszakáját odahaza leszünk kénytelenek végigborzongani, nem árt, ha idejében bekészítünk egy jó adag pattogatott kukoricát, s vagy letöltjük a hátborzongató filmadagunkat, vagy pedig valamelyik tartalomszolgáltatón állítunk össze egy válogatást kedvenc horrorfilmjeinkből. A Reelgood (www.reelgood.com) okostelefonos alkalmazás, vagy pedig internetes oldal előnye az, hogy egyfajta gyűjtőfelületként üzemel, amely segítségével az eddigi összes létező tartalomszolgáltatón lehet keresgélni a kívánt film után. A hátulütője számunkra viszont az, hogy Szerbiában még nem elérhető, de ezért vannak a Hola és a hozzá hasonló VPN-szolgáltatások, amelyekkel meg tudjuk változtatni számítógépünk IP-címét akár egy amerikai címre is. Mindenesetre egy próbát megér a dolog, mivel az oldal már egy komoly horrorfilmeket tartalmazó listával is előrukkolt, ahonnan kiválaszthatjuk a kedvenceinket.

***

A pandémia miatt a legtöbb temető kapui is bezártak, de különben is, a budapesti, Fiumei úti sírkertben sétálni a maga módján külön élmény lehet, mivel Magyarország nagy íróinak, festőinek és politikusainak a sírja is itt található. Ezért a Nemzeti Örökség Intézetének munkatársai gondoltak egyet, és elindították Fb-oldalukat (www.facebook.com/fiumeiutisirkert), amelyen keresztül egyfajta virtuális temetőt működtetnek, és itt emlékeznek meg elhunyt nagyjaink évfordulóiról, és hetente egy virtuális sétát is megrendeznek, amelyen szakképzett idegenvezetők segítségével járhatjuk be a temetőt.

***

Ha már a virtuális temetőknél tartunk, az interneten vannak olyan online szolgáltatások is, amelyeken magunk is emlékfalat állíthatunk elhunyt szeretteinknek, meggyújthatunk egy mécsest az emlékükre, és elhelyezhetjük az emlékezés virágait. Az egyik talán legszebben megszerkesztett oldal ezek közül a www.nemfeledunk.hu, ahova belépve azt vesszük észre, hogy szeretteink ide feltöltött emléke olyanok mellé kerül, mint e rovat gondozója által személyesen is ismert és tisztelt Wichmann Tamás, de itt van Csukás István, Antal Imre, Csala Zsuzsa, vagy éppen Puskás Ferenc virtuális sírhelye is. Az oldalon név szerint is kereshetünk, de az oldal készítői évfordulók alkalmával is megemlékeznek a neves elhunytakról.

***

Maga szimpatikus kidolgozatlanságában, durva szerkesztésében még a világháló ártatlanabb, sokkal őszintébb és szabadabb korszakát idézi a Rémtörténetek, szellemes sztorik, ijesztő furcsaságok  (www.remsztorik.hupont.hu) című oldal, amelyen, már a címéből adódóan rémsztorikat, szellemekkel kapcsolatos történeteket, és más hátborzongató tartalmakat kínál a horrorra akadt böngészőknek. Az oldal ékes példája annak, hogy nem feltétlenül kell különböző, manapság menő webmotorokkal, digitális eszközökkel kicsicsázni egy oldalt ahhoz, hogy élvezhető legyen. Egy szimpatikus oldal még abból a korszakból, amikor is az internet önjelölt pionírjaként legtöbben mi is kipróbáltuk magunkat a honlapszerkesztésben.

***

Úgyszintén egy ismeretlen személy keze munkáját (és kitartását) dicséri az a rendhagyó Google-térkép (https://tinyurl.com/y5hl5qff), amelyen klasszikus amerikai horrorfilmek forgatásának helyszíneit jelölték be. A legtöbb bejelöléshez a lokációról készült kép is tartozik, ugyanakkor a postai címet is feltüntették, ha netán egyszer kedvünk lenne ahhoz, hogy meglátogassuk ezeket a helyeket.