2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY SZERBIÁBAN

HIVATALOS: Szigorított a válságstáb!

Sem nyílt, sem zárt térben nem gyülekezhet ötnél több személy

Ma délben ült össze az egészségügyi válságstáb Szerbiában annak érdekében, hogy megvitassák a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetét országunkban, illetve hogy további óvintézkedéseket eszközöljenek a vírus terjedésének megfékezése érdekében, nem sokkal 15 óra után sajtótájékoztatót tartott Darija Kisić Tepavčević epidemiológus.

Az elmúlt napokban Szerbiában folyamatosan kétezer körül volt az új fertőzöttek száma, tegnap és tegnapelőtt pedig már át is lépte ezt a határt a járványgörbe. A válságstáb azt tartotta szem előtt, hogy megőrizzék a most érvényben lévő kombinált oktatás lehetőségét, és ne kelljen teljesen áttérni a digitális távoktatásra. Bár az ajánlások között az is szerepelt, hogy hétfőn és kedden a tanulók online oktatásban részesüljenek, végül nem hozták meg ezt a döntést, így a diákoknak rendesen be kell menniük a tanórákra. A szerbiai általános- és középiskolákban az őszi szünet háromnapos lesz: november 11-től november 13-áig tart majd. A jelenlegi információk szerint mindez a vajdasági intézményekre is vonatkozik.

A válságstáb szigorítása között szerepel az, hogy sem nyílt, sem zárt térben nem gyülekezhet ötnél több személy. Újságírói kérdésre Darija Kisić-Tepavčević elmondta, az öt főnél népesebb gyülekezések betiltása nem vonatkozik a munkahelyekre és az iskolákra, ahogyan az autóbuszokra sem. A kulturális eseményekre továbbra is az 500-as felső határ érvényes, a többi kötelezően betartandó előírás mellett.

A pénteki járványügyi jelentés értelmében 12.947 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 2.282 volt pozitív. Lélegeztetőgépen 74 páciens van. Az utóbbi 24 óra alatt 10 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel az elhunytak száma 871-re növekedett.  a halálozási arány 1,50 százalék. Jelenleg 2.307 személyt kezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1.401.663 koronavírustesztet végeztek el, ebből 57.958 bizonyult pozitívnak.