2024. április 25., csütörtök

A színvonalasabb szolgáltatás a fő cél

Tervekről, feladatokról a Zentai Kommunális és Lakásgazdálkodási Közvállalat frissen kinevezett igazgatójával

Múlt pénteken nevezték ki a Zentai Kommunális és Lakásgazdálkodási Közvállalat új igazgatóját Slavnić Ákos személyében. A posztot eddig betöltő Bodó József a nyugdíjba vonulása miatt adta át a vállalat vezetését.
Slavnić Ákos okleveles közgazdász, akinek már nyolc év munkatapasztalata van vezetői poszton. A kommunális vállalatban négy éve dolgozik, így ismeri annak pozitív és negatív oldalát egyaránt. Ahogy lapunknak nyilatkozta, fiatalként tele van ambícióval, sok ötlete van, de igazgatóként elsősorban arra fog törekedni, hogy a fő szolgáltatásaik minőségét magasabb szintre emelje, és minél jobb legyen az együttműködésük az önkormányzattal, hiszen az önkormányzat által megrendelt munkák a tevékenységük egy jó részét képezik.
A legsürgetőbb feladataikról és terveikről elmondta, jelenleg a 2021-es programtervükön, majd annak elfogadtatásán dolgoznak az alapítóval együttműködve. A járványügyi helyzet elébük is akadályokat gördít, jelentős anyagi kieséseket jegyeznek. A vállalat minden tőle telhetőt megtesz, hogy ennek ellenére hatékonyan tudjon működni.

Slavnić Ákos: Javítani szeretnénk a zöldfelületek karbantartásán is

Slavnić Ákos: Javítani szeretnénk a zöldfelületek karbantartásán is


Jelenleg is folynak a tárgyalásaik az önkormányzattal a közeljövőben megvalósítandó tervekkel kapcsolatban. Többek között arról is, hogy a zoohigiéniai feladatokat a jövőben szintén a kommunális vállalatnak kellene elvégeznie, ami további terheket ró a cégre, hiszen ez nagy költséggel és felelősséggel jár, de szerencsére a község anyagilag támogatni fogja ezt a tevékenységet.
A konkrétumokra rátérve Slavnić Ákos a szelektív hulladékgyűjtés kapcsán elmondta, hogy több éve tervezik, de sajnálatos módon még mindig nem indult be rendesen. Mint tudjuk, Békován kiépült a regionális depó, valamint Vajdaságban hét transzferállomás, amelyek egyike Zentán található. Jelenleg is folynak a tárgyalások a hét község között, hogy pontosan miként is zajlik majd a hulladékszállítás. A polgárok képzése, tájékoztatása sem kezdődött még el a szelektív gyűjtéssel kapcsolatban, ami pedig az igazgató szerint alapvető jelentőségű, hiszen ezen a vidéken ennek nincsenek hagyományai, ezért csak úgy magától nem fog beindulni a folyamat. A zentai kommunális vállalat jelenleg is szállít részben szelektált szemetet Békovára, amit ott aztán tovább válogatnak, de ez még csak kísérleti stádium. Zentának szemétszállító járművekre is szüksége lenne, mivel a mostani géppark régi és elavult. A háztartási gyűjtést illetően kétkannás rendszerben gondolkodnak, egy szolgálna a kommunális hulladék, a másik a szelektív gyűjtésére, ám egyelőre nem kapott a község a minisztériumtól elég kukát erre a célra.
A zöldfelületekkel kapcsolatosan elmondta, hogy karbantartásuk – akárcsak az utcák tisztán tartása – évi szinten megfelelőnek mondható, és az erre szánt pénzkeret az önkormányzatnak köszönhetően egyre növekszik. A vállalat arra törekszik, hogy ezt a tevékenységet magasabb szinten művelje, hiszen egy szép városkép minden község számára fontos. Új zöldfelületek létrehozásáról szintén tárgyalások folynak. Ami a Népkertet illeti, ugyancsak arra törekszenek, hogy javítsanak a karbantartásán, hiszen ez a park különleges színfoltja a városnak.
A zentai medencét is a kommunális közvállalat üzemelteti már évek óta. Slavnić Ákos erről elmondta, számukra sajnos ez egyáltalán nem gazdaságos, éves szinten legalább egymillió dinár veszteséget termel. Az objektum régi, hosszú időn át nem fektettek be a felújításába az előző üzemeltetők. A medence fenntartása rengeteg szabály betartásával és költség ráfordításával jár. Hogy mi lesz a további sorsa, szintén a jelenlegi megbeszélések egyik témája. Amennyiben akadna vállalkozó, aki átveszi, az nagy terhet emelne le a cég válláról, hiszen így jobban fókuszálhatna a fő tevékenységeire.