2024. április 25., csütörtök

Vučević: Ez az utolsó lehetőségünk a rendkívüli állapot bevezetése előtt

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere újabb szigorító járványügyi óvintézkedéseket eszközölt a tartományi fővárosban a helyi egészségügyi válságstábbal való egyeztetés után. A polgármester kiemelte, hogy az új előírásokkal elsősorban az iskolákat és az óvodákat szeretnék megóvni, hogy továbbra is megmaradjon a kombinált oktatás lehetősége, és ne kelljen teljesen áttérni a digitális távoktatásra. Vučević a Prva tv-nek nyilatkozva elárulta, hogy november végéig a kulturális eseményeken való gyülekezésen kívül minden tömeges rendezvényt betiltanak, bezárnak a medencék és a spa- és wellnessközpontok is. A sporteseményeket nézők nélkül megtarthatják a városban. A piacokon kötelező a maszkviselést, ezt ellenőrök felügyelik. A város két ajánlatot is tett: a munkáltatóknak lehetőség szerint meg kell szervezniük a többváltásos munkavégzést, hogy ne kerüljön sor gyülekezésre, valamint ajánlják a kluboknak, hogy időben is korlátozzák, meddig tartózkodhat zárt térben egy vendég.

„Ez az utolsó lehetőségünk a rendkívüli állapot bevezetése előtt. Próbáljuk megtalálni az egyensúlyt a legszigorúbb intézkedések bevezetése és a gazdaság normális működése között” – emelte ki Újvidék polgármestere, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy nem helyénvaló csak a szabályokat nem betartó vendéglátóipari egységeket kritizálni a fertőzöttek számának növekedése miatt, mert az emberek privát összejöveteleket is szerveznek. „Ezek után nem kell csodálkozni azon, hogy a kórházak tele vannak páciensekkel” – zárta Vučević.

A járvány kezdete óta Újvidéken 4776 személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, az aktív betegek száma jelenleg 1340 a városban.