2024. április 17., szerda

Zöldenergia egész Szabadkának

Fókuszban a szélerőműpark és a városi költségvetés

Újabb szakaszába léphet a szabadkai önkormányzat területén létesítendő szélerőműpark kiépítése, miután a városi képviselő-testület csütörtökön megtartott harmadik rendes ülésén rendeletet hoztak a Maestral Ring Szélerőmű részletes szabályozási tervéről. A terv lehetővé teszi, hogy a területi és természeti potenciálok elemzésével megteremtődjenek a tervezési és jogi feltételek a szélerőmű megépítéséhez. A szélerőműpark több mint hatezer hektárnyi területen helyezkedik majd el több kataszteri községben, ugyanakkor a szabályozási terv 1000 méteres védősávot is előirányoz. Az ülésen emellett a város éves költségvetésének az első kilenc hónapjában történő megvalósulásáról is szó volt, valamint több oktatást és nevelést is érintő napirendi ponttal kapcsolatban mondhattak véleményt a képviselők, továbbá személycserékről és állathigiéniai kérdésekről is döntöttek.

A szabadkai városi képviselő-testület csütörtökön megtartott ülésén 52 napirendi ponttal kapcsolatban fejtette ki véleményét, illetve döntött a jelenlévő 63 képviselő. Az első nagyobb figyelmet érdemlő napirendi pont a város költségvetésének az év első kilenc hónapjában történő megvalósulásáról szóló záróhatározat meghozatala volt. A testület októberben megtartott ülésén a korábban 8,3 milliárd dináros városi költségvetést 7,4 milliárdra módosították. Az év első kilenc hónapjában 4,7 milliárdos megvalósulásról beszélhetünk, ami körülbelül 53 százalékos megvalósulást jelent. Nagy Zita, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője felszólalásában elmondta, hogy nagyobb csökkenés a hatalom magasabb szintjeiről érkező transzfereszközökben figyelhető meg, és ennek oka a koronavírus-járvány, hisz bizonyos eszközöket más célokra irányítottak át. A megvalósulás százalékosan ugyan alacsonyabb, mint a 2019-es év azonos periódusában, azonban, ha magukat az összegeket vesszük figyelembe, akkor az körülbelül megegyezik a tavalyi számokkal. Nagy Zita emellett azt is kifejtette, hogy a korábban megkezdett beruházások nagy többsége a nehézségek ellenére folytatódik, azonban a Népszínház és a Gerontológiai Központ felújítása egyelőre várat magára.

Veljko Vojnić, az Aleksandar Vučić – Gyermekeinkért képviselőcsoport vezetője a médiának nyilatkozva elégedettségét fejezte ki a költségvetés megvalósulásával kapcsolatban.

A régió legnagyobb szélerőműparkja épülhet meg Csantavér környékén (Gergely Árpád archív felvétele)

A régió legnagyobb szélerőműparkja épülhet meg Csantavér környékén (Gergely Árpád archív felvétele)

– A város költségvetésére nagy hatással volt és van a koronavírus-járvány. A keresetek utáni járulékok befizetése négy hónapon keresztül szünetelt, és a kisvállalkozóknak nyújtott gyorssegély sem szerepelt az eredeti tervekben. Az eredeti éves költségvetésnek körülbelül 50 százaléka valósult meg, viszont, ha az októberben meghozott módosítást vesszük alapul, akkor a megvalósulás 61 százalékos, amivel elégedettnek kell lennünk, mint ahogy azzal is, hogy a bevételek és a kiadások összege szinte teljesen megegyezik – fogalmazott Veljko Vojnić.

Az ellenzék részéről Miroslav Milojević, a Szabadka Polgári Mozgalma képviselőcsoport frakcióvezetője fejtette ki véleményét a költségvetés megvalósulásáról szóló jelentésről.

– A város bevételei jelentős mértékben csökkentek, és csak a tartományi és köztársasági szintekről érkező eszközök tudták egy elfogadható szinten tartani. A csökkenés miatt mindannyian a koronavírusra hivatkoznak, viszont ezt a magyarázatot csak részben tudom elfogadni, ugyanis olyan problémákkal is szembesülünk, amelyeket már korábban is láttunk – fogalmazott a képviselő.

A Maestral Ring Szélerőművel kapcsolatban Kovács Gábor, a VMSZ képviselője kifejtette, hogy ezen beruházással Szerbia igyekszik lépést tartani az Európai Unió országaival, hisz a jövő az alternatív energiaforrásokban, a zöldenergiában van. A szélerőmű teljesítménye jelentős mértékben meghaladja Szabadka szükségleteit, így lehetőséget ad az ipari park bővítésére is. Predrag Radivojević, az Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatója elmondta, hogy az erőmű több mint 250 000 háztartás szükségleteit tudja fedezni, és a beruházásnak köszönhetően csaknem száz kilométernyi földutat töltenek fel zúzott kővel, aminek a termelők is hasznát veszik. Predrag Radivojević azt is kifejtette, hogy a témában több környezetvédelmi hatástanulmány is született.

A képviselő-testületi ülés keretén belül emellett rendelet született, amely meghatározza a Szabadka Város területén levő óvodák számát, területi beosztását és az oktató-nevelő munka nyelvét. Ezzel kapcsolatban több képviselő is kifejtette véleményét. A határozat a Naša radost Iskoláskor Előtti Intézmény több épületében is előirányoz bizonyos módosításokat, ugyanakkor lehetővé teszi a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában az egész napos napközi ellátás bevezetését.

Az elmondottakon kívül az ülésen az állathigiéniai kommunális tevékenységet érintő kérdésekben született döntés, ugyanakkor a zajvédelmi intézkedésekről is szót ejtettek, csakúgy, mint több közvállalat működéséről, illetve személycserékről, amik különböző testületeket érintenek, beleértve a képviselő-testületi bizottságokat is.