2024. március 29., péntek
SZÓFIGYELŐ

Billencs

A billenőplatós teherutót billencsnek nevezik a közlekedési szóhasználatban: 4 állás a billencs kategóriában még betöltésre vár, megtalálhatod köztük a munkát, amire vágysz. – Veszélyes kombináció a billencs és a feledékeny sofőr. – Négytengelyes Billencs teherautó.

Ömlesztett áru és sitt szállítás, termőföld és töltőföld szállítás. – Billencs vásárlása helyett inkább családi kisbuszból készített teherautót – Digitális innovációk a billencs és mozgópadlós pótkocsikon. – Buta hiba: autópályán rombolta le a közlekedési táblákat a billencs – A sofőr nem vette észre, hogy nyitva maradt a billencs, az első keresztben lévő táblatartó megakasztotta. – Megdöbbentő balesetet okozott a billencs észkombájn sofőrje – A Szombathely felé tartó billencs vezetőfülkéje egy jobbra ívelő kanyarban „átlógott” a szemközti sávba. – Föld, sitt vagy ömlesztett anyag szállítása esetén tökéletes megoldás a billencs bérlés. – Hétközben és hétvégén egyaránt elérhető a billencs – Nehéz rakományokat szeretnél szállítani? Akkor a Volvo Power Truck billencs csak Rád vár!

Gyakran jelzőként élnek a billencs szóval: Ceglédi telephelyű cég billencs teherautóra sofőrt keres. – Billencs teherautóra sofőr keresünk. – Számos lehetőség áll rendelkezésre az UAZ-3303 billencs teherautó elkészítésére. – Billencs teherautókkal vállaljuk ömlesztett áruk szállítását. 12 m3-től, akár a több 10.000 m3-es feladatokat is felelősségteljesen elvégezzük. – VOLVO nagy teherautó, billencs autóval a platón; széles kerekekkel van felszerelve, amelyeket fémtengelyek kötnek össze. – Megbízható egyéni vállalkozó Dél-Buda és környékén vállal darus billencs munkát 12 tonnás euro5-ös Mercedes Atego tehergépkocsival.

Arra is akad példa, hogy -s melléknévképzőt kap a billencs főnév: Kínában még billencses motorkerékpárt is lehet kapni. Motornak óriási, teherautónak meg szürreális egy ilyen öszvér.

Az egyensúly fejlesztésére szolgáló billenőhintát is billencsnek nevezik. Használata során fejlődik az egyensúlyérzék, az izomtónus, a vizuális-motoros koordináció, a szem-láb koordináció. Kialakításának köszönhetően az eszköz két nehézségi fokban használható: az egyik oldala kisebb, a másik nagyobb ívben hajlik. Ez biztosítja, hogy a gyermek képességeihez igazodjunk, és biztonságban érezze magát az eszközön. A billencs játék önállóan vagy akadálypálya elemeként használható. Illeszkedik az akadálypálya modulokhoz, használatukat színesíti. Több módon lehet vele játszani: ülve, állva, guggolva. A cél, hogy a gyermek minél tovább rajta maradjon.