2024. április 19., péntek

Megújult az egykori verseci gyógyszertár bútorzata

A mintegy 130 éves bútort a belgrádi Collegium Hungaricumban tekintheti meg a közönség

Tömör tölgyfából készült, díszesen faragott szekrénysor, amelynek belsejében fehér fenyőfaanyagot használtak, apró fióksokasággal. Mindegyik fiókon porcelán lapokon a gyógyszer kémiai és egyéb hozzávalójának, a teafűnek a neve. Mindez arról árulkodik, hogy jól felkészült gyógyszertár lehetett az egykori verseci magyar patika. A Szent István Magyar Királyi Gyógyszertár hagyatékát, amit évtizedekig, több, mint 70 évig a belgrádi Gyógyszerésztudományi Kar őrizte, végre teljes pompájában megcsodálhatjuk.

Tizenöt méter hosszú a szekrénysor (Fotó: Miklós Hajnalka)

Tizenöt méter hosszú a szekrénysor (Fotó: Miklós Hajnalka)

Az egykori verseci magyar gyógyszertár felújított berendezése bemutató kiállításának megnyitójára szerda este került sor a belgrádi Collegium Hungaricumban. A mintegy 15 méter hosszú, faragott bútor központi díszes elemeit már tavaly novemberben megcsodálhatta a közönség, ezúttal pedig a második ütemben felújított szekrénysort tekinthették meg az érdeklődők.

Szentgyörgyi Klára, a Collegium Hungaricum igazgatónője alkalmai beszédében kiemelte, a bútor felújításához, ami nagyon rossz állapotban volt, és amely két évet vett igénybe, a magyar állam nyújtott támogatást, mégpedig Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma különített el erre jelentős összeget, míg az elképzelések megvalósításában Magyarország belgrádi nagykövetsége és a Collegium Hungaricum segített.

Jelena Manojlović, a belgrádi Gyógyszerésztörténeti Múzeum kurátora elmondta, ahhoz, hogy megértsük a jelent, és a jövőbe tudjunk tekinteni, ismernünk kell a múltat, míg a gyógyszerészet története a kultúránk külön részét képezi. Ezt bizonyítja ez a szekrénysor is, hiszen képet alkot a 19. századi társadalom fejlettségéről, legyen szó az akkori egészségügyi szokásokról, vagy éppen a kulturális igényekről. Mint Jelena Manojlović rámutatott, Ljubomir Lupulov bútorrestaurátor munkája során számos olyan adatra bukkantak rá, amelyekről eddig nem tudtak, és jó alapot szolgáltattak a további kutatásokhoz.

Ljubomir Lupulov rámutatott, a második ütemben hat hónapon keresztül dolgoztak az Alt Deutch (ónémet) stílusban készült szekrénysor felújításán. Egy, a kiállított szekrénysorhoz hasonló, 105 fiókos szekrénysor már a múzeumban található.

– Nem volt könnyű a felújítás, hiszen a korábban végzett rossz restaurátori munkák megnehezítették azt. De amikor minden összeáll, és a több, mint 350 fiók a helyére kerül, amikor visszagondol az ember arra, hogy a munkája során mi mindenre bukkant rá: kiderült, ki volt az asztalosmester, aki a bútort készítette, a kerámialapok Bécsből származnak..., ilyenkor a nehéz fizikai munkát gyorsan elfelejti – mutatott rá a restaurátor.

Slađana Šobajić, a belgrádi Gyógyszerésztudományi Kar dékánja elmondta, a kiállítást követően a szekrény a Gyógyszertörténeti Múzeum állandó tárlatának részét képezi majd. A tavaly bemutatott díszes elemek már ki lettek állítva, hamarosan pedig ezeket a bútorokat is elhelyezik majd itt.

– Ki gondolta volna, hogy egy év alatt annyi minden megváltozik a világban, hogy az idén ősszel maszkot viselünk majd, tartjuk a távolságot, és hogy szinte már tartunk egymás közelségétől. Éppen ezért fontos ez a kiállítás, ami ugyan a szépségre és a hagyományokra hívja fel a figyelmet, de ugyanakkor emlékeztet minket azokra a szépségekre, amelyek felé fordulhatunk – hangsúlyozta a dékán.

A 15 méter hosszú berendezés, amely 388 fiókot tartalmaz, és amely felett találhatók a vitrinek, illetve amelyek mögött titkos ajtók bújnak meg, november 5-e és 27-e között tekinthető meg a Collegium Hungaricumban, hétfőtől csütörtökig 9 és 15 óra között, pénteken pedig 9-től és 13 óráig. Minden héten kedden és csütörtökön 11 és 14 óra között Jelena Manojlović kurátor tart tárlatvezetést.