2024. április 23., kedd
KORONAVÍRUS MAGYARORSZÁGON

Készül a nemzeti átoltási terv

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön megbeszélést folytatott az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökségével Budapesten, a Karmelita kolostorban az átoltási tervről.

Orbán Viktor az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökségi tagjaival tárgyal (Fotó: MTI)

Orbán Viktor az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökségi tagjaival tárgyal (Fotó: MTI)

„Elkészült a nemzeti átoltási terv első változata, ez is témája az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökségével folytatott megbeszélésnek” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki konzultáció előtt tett nyilatkozatában, amelyet Facebook-oldalán tett közzé.

A kormányfő kifejtette: azért hívta meg az akadémikusokat és professzorokat, hogy a vírushelyzetről beszéljenek. Hangsúlyozta: a helyzet egész Európában rosszabbodik, de annyiban könnyebb, mint tavasszal volt, hogy a végső megoldás, a vakcina belátható távolságban van.

Közölte: a koronavírust elkapott Szijjártó Péter külügyminiszter – bár karanténban van – folyamatosan tárgyal különböző vakcinabeszerzési lehetőségekről, és ez a mostani megbeszélés első témája is.

A második pedig az, hogy elkészült a nemzeti átoltási terv első változata, ezt az operatív törzs is hamarosan megtárgyalja, de „előtte kikérem erről a professzor urak véleményét” – mondta Orbán Viktor.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó testülete, mely állást foglal és ajánlásokat dolgoz ki az orvostudományi kutatásokkal kapcsolatos általános érvényű etikai kérdésekben, kidolgozza az orvosbiológiai, klinikai kutatások elveiről és gyakorlatáról szóló etikai irányelveket, valamint az egészségüggyel kapcsolatban jogszabályalkotást is kezdeményezhet.

NAGY A FIATALOK FELELŐSSÉGE

A szerda éjféltől életbe lépett kijárási korlátozásnak az a célja, hogy megszüntessék a csoportosulásokat, amelyek a vírus terjedését fokoznák, és akár egy szórakozóhelyen összeverődő fiatalok tovább tudnák terjeszteni a betegséget – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki, online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília a fiatalok türelmét is kérve azt mondta: nagy a felelősségük, hiszen ők maguk nagy eséllyel nem betegszenek meg súlyosan – észre sem veszik, hogy elkapták a vírust, vagy rendkívül tünetszegényen zajlik náluk a megbetegedés –, viszont szeretteiknek hazaviszik a fertőzést.

A fiatalok kezében lehet most a szülők és a nagyszülők élete – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília közölte: az egészségügyi ellátórendszerre rendkívüli teher hárul a napokban, dinamikus emelkedés és exponenciális növekedés jellemzi a járvány terjedését Magyarországon és Európában egyaránt.

AZ ÁTUTAZÓKAT IS ELLENŐRZIK

A rendőrség célirányosan is ellenőrizni fogja a bevezetett védelmi intézkedések betartását, például csoportképző helyeken, tereken, éjszaka is nyitva tartó boltok környezetében – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az operatív törzs csütörtöki, online sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf alezredes felidézte: csütörtökön 0 órától éjszakai kijárási korlátozás lépett életbe, ennek értelmében éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, tartózkodási helyén, szálláshelyén tartózkodni. Csak munkavégzés, a munkahelyre közlekedés, onnan hazautazás vagy egészségkárosodással, életveszéllyel, súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, illetve életvédelmi céllal enged;lyezett éjfél és reggel 5 óra között az utcán tartózkodni.

Hozzátette: a Magyarország területén átutazókat is ellenőrizték a rendőrök szerdán, a tranzitszabályokat megsértők közül 21 emberre helyszíni bírságot szabtak ki, hatot pedig feljelentettek.

Négyezer alatt a fertőzöttek száma

Meghalt 84, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3928 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

A kormányzati portálon azt írták: 94 916-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 2147-re emelkedett, 22 823-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 69 946, és 5183 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 378-an vannak lélegeztetőgépen. (MTI)