2024. április 20., szombat

Pesty: Az esély egy a négyhez

Szombaton zárul a nemzeti régiók védelméért indított aláírásgyűjtés

Szombaton zárul a nemzeti régiók európai uniós védelméért indított aláírásgyűjtés – hangzott el csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács által indított kezdeményezés kampányfőnöke azt mondta, hogy egy a négyhez arányú esélyt lát a sikerre.

Négy országban további aláírásokra van szükség – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy Horvátországból, Litvániából, Spanyolországból és Szlovéniából érkezhetnek be a szükséges szavazatok.

A véghajrában az is nehézséget okoz – ismertette –, hogy néhány napja a Facebook, az Instagram és a YouTube letiltotta a kampány fizetett hirdetéseit. Hangsúlyozta: folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél több emberhez eljusson az őshonos kisebbségek ügye.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult; a koronavírus-járványra tekintettel hat hónappal, november 7-éig meghosszabbították az aláírásgyűjtési időszakot azon kezdeményezések esetében, amelyek március 11-én már folyamatban voltak.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen.

A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó, minimálisan szükséges számú aláírást.

Potápi: Húzzunk bele szombatig!

Az aláírásgyűjtés sikere nemzetpolitikai érdek, hisz nagyban hozzájárulna a külhoni magyarság jogainak és lehetőségeinek bővüléséhez, ezáltal a magyar közösségek szülőföldjén való megmaradásához és boldogulásához – hangsúlyozta a PestiSrácoknak nyilatkozva Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a szombaton lezáruló őshonos nemzeti kisebbségekről szóló aláírásgyűjtés kapcsán.

Az államtitkár szerdán jelentette be, hogy elkapta a koronavírust. A házi karanténból nyilatkozva kiemelte, az őshonos kisebbségek ügye nemcsak székely, nemcsak magyar, hanem összeurópai ügy is.

A PestiSrácok kérdésére Potápi Árpád János telefonon nyilatkozva arról beszélt, május 7-e előtt is az látszott, hogy szinte pillanatok alatt robbannak be a számok, az államtitkár tehát arra számít, hogy ezúttal is így lesz, és a véghajrában a hét uniós országból is összegyűlik arányosan a kellő aláírás. (Forrás: PestiSrácok)